portret

[FOTO] Lažirala je doktorat, pa izgubila ministarsku fotelju, a sad postaje prva gradonačelnica Berlina: Tko je Franziska Giffey

01.10.2021 u 16:54

Bionic
Reading

Nova gradonačelnica Berlina i tek druga žena na čelu glavnoga grada Njemačke trebala bi postati Franziska Giffey iz Socijaldemokratske stranke (SPD). Giffey je iskusna članica stranke u kojoj je prošla put od blagajnice stranačke ispostave u berlinskoj četvrti Neukölln do savezne ministrice za obitelj. No njezina blistava politička karijera zasjenjena je optužbama za plagiranje doktorata, koji joj je oduzet. Nije posrijedi prva njemačka ministrica koja je optužena za plagiranje disertacije, ali je, za razliku od sličnih slučajeva s hrvatske političke scene, ipak podnijela ostavku. Kao i u brojnim hrvatskim slučajevima, Giffey je unatoč poljuljanoj reputaciji zbog počinjenog etičkog prekršaja ostala u politici. Donosimo njezin portret

Četrdesettrogodišnja Franziska Giffey uskoro će biti na čelu grada u koji je došla 1997. iz provincijskog Frankfurta na Odri kako bi postala nastavnicom engleskog i francuskog jezika. Kako su joj liječnici zbog disfonije (poremećaj glasa uzrokovan slabošću grkljana) savjetovali da se ne bavi podučavanjem, Giffey se prebacuje na berlinski Fakultet za upravu i pravosuđe koji završava u roku. Još za vrijeme studija zainteresirala se za rad gradske uprave pa je na završnoj godini stažirala tri mjeseca kod laburističkog gradonačelnika londonske četvrti Lewisham.

Vrativši se u Njemačku, buduća berlinska gradonačelnica upisala je upravni menadžment koji je magistrirala, što joj je omogućilo da radi kao predstavnica savezne države Berlin pri Europskoj uniji u Bruxellesu te u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu. Usput niže gostujuća predavanja na temu vođenja grada na nizu njemačkih visokoobrazovnih institucija, a istovremeno postaje članicom SPD-a u Neuköllnu, četvrti s najvećim postotkom migranata u Berlinu. Prikupljeno teoretsko znanje i praktično iskustvo iz Britanije u vođenju grada dovodi je do gradske skupštine u kojoj djeluje kao okružna vijećnica.

Ambiciozna provincijalka u ministarstvu obitelji

Kako bi prisnažila svoj akademski status, Giffey 2005. upisuje doktorski studij iz politologije na Slobodnom sveučilištu u Berlinu. Nakon petogodišnjeg studiranja ambiciozna kći knjigovotkinje i automehaničara doktorira na temu 'Europski put do državljanstva – Politika Europske komisije o sudjelovanju civilnog društva', a usput se uspinje u stranačkoj hijerarhiji.

Prepoznata unutar stranke kao velik potencijal, Giffey s doktoratom u džepu vrlo brzo napreduje od blagajnice u lokalnom stranačkom ogranku do okružne vijećnice za obrazovanje, školu, kulturu i sport četvrti Neukölln, a potom i do mjesta kvartovske gradonačelnice. Zbog poznavanja tematike integracije migranata uskoro je uslijedio poziv iz središnjice SPD-a da preuzme gradski ogranak stranke smješten u također migrantima gusto naseljenoj četvrti Kreuzberg.

Stranka je računala na doktoricu znanosti i na federalnoj razini kada je 2018. godine ušla u koaliciju s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) i Kršćansko-socijalnom unijom (CSU), u kojoj joj je ponuđeno mjesto ministrice obitelji, što je Giffey objeručke prihvatila postavši najmlađom ministricom koalicijske vlade na čelu s Angelom Merkel.

Na ministarskoj funkciji bavila se obiteljskim i prosvjetnim temama iz kojih je nastao njezin program prozvan 'zakonom o dnevnom boravku'. Taj program podržavao je poboljšanje obuke i plaće za odgajatelje, kvalitetniju skrb za djecu, posebice migrantsku, a čvrsto je zastupala i stavove da se nedostatak kvalificiranih radnika ne može jednostavno riješiti njihovim doseljenjem. Iako pozitivno ocijenjen u javnosti, program je uključivao povećanje broja medicinskih radnika, no prateću videokampanju sasjeklo je njemačko strukovno udruženje za sestrinska zanimanja ocijenivši ga nerealnim i uvredljivim. Uskoro je uslijedila 'sječa' same ministrice jer je 11 mjeseci od njezina imenovanja otkriveno da je prepisala doktorsku disertaciju.

Akademsku prevaru otkrio reprezentativac u američkom nogometu

Prevaru je razotkrila Wikipedijina stranica za kritičko ispitivanje disertacija osumnjičenih za plagijat koju je pokrenuo njemački reprezentativac u američkom nogometu Martin Heidingsfelder, a koji je dosad svojim istraživačkim radom razotkrio gotovo dvjestotinjak plagijata, među kojima su oni bivšeg ministra obrane Karla Theodora zu Guttenberga (CSU) i nekadašnje ministrice obrazovanja Annette Schavan (CDU). Među sumnjivim doktoratima, zbog utvrđenih nepravilnosti ili znanstvenog propusta, našao se i onaj nekadašnje ministrice obrane i sadašnje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja, za razliku od spomenutih ministara, nije bila primorana na ostavku.

  • +8
Franziska Giffey Izvor: Profimedia / Autor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Provjerom Wikipedijinih volonterskih suradnika utvrđena su sporna 73 tekstualna odlomka na 49 od ukupno 205 stranica ministričinog doktorata, a prema dostupnim informacijama, prigovore je uputio provjeravač plagijata pseudonima Robert Schmidt (ukazao je i na akademsku krivotvorinu ministrice Schavan). Giffey je odbacila optužbe navodeći da je napisala svoj rad prema svojem znanju i uvjerenju dok je Schmidt bio ustrajan u tvrdnjama da se doktorat SPD-ove ministrice temelji na visokom udjelu proizvoljnih referenci u kojima je namjerno citirala netočne navode.

Giffey je branila svoj doktorat od optužbi, ali se Schmidt zainatio pa je dodatno analizirao disertaciju i ustvrdio kako je ministrica prepisala 119 tekstualnih odlomaka na 76 od 205 stranica, što odgovara 37,1 posto svih stranica doktorata. Prozvana ministrica je radi obrane statusa doktorice znanosti angažirala odvjetnika, ali su se u priču upleli i novinari otkrivši da je njezina mentorica kao predsjednica doktorskog povjerenstva bila uključena u postavljanje recenzijskog odbora, što joj je omogućilo kontrolu njezine znanstvene procjene.

Presudio joj zakon o slobodi pristupa informacijama

Ministrica se nastavila braniti tvrdnjama da je pogrešno optužena zbog američkog načina citiranja, ali je pritisak javnosti i medija bio snažniji pa je berlinsko sveučilište bilo primorano objaviti izvješće revizijskog odbora prema zakonu o slobodi pristupa informacijama. U njemu je Giffey optužena za 'objektivnu prevaru' u 27 tekstualnih odlomaka pa je ministričin doktorat povučen s ocjenom o nedoličnom akademskom ponašanju vrijednom sankcije. Revizijski odbor je svoje priopćenje prisnažio tvrdnjom da doktorandi padaju ako zaborave citirati dva izvora, kao što je to bio slučaj s CDU-ovim Frankom Steffelom.

  • +13
Izbori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: MAJA HITIJ/ POOL

Giffey se žalila na odluku revizijskog odbora koje je još jednom analiziralo njezinu disertaciju i ponovno ukazalo na neakademsko ponašanje dok je njezina mentorica Tanja Börzel odbacila zajedničku odgovornost za plagijat navodeći da je bila obmanuta. Stjerana u kut, Giffey nije preostalo ništa drugo do ostavke na ministarsko mjesto te ju je objavila sredinom svibnja ove godine.

Matična stranka nije joj previše zamjerila prijevaru pa je ostala u vrhu SPD-a koji na nju kao gradonačelnicu glavnog grada ozbiljno računa nakon tijesne izborne pobjede na nedavnim parlamentarnim izborima. Giffey je najavila da će se boriti za održiv i inovativan Berlin, ali ovaj put bez doktorata do kojeg je došla ne odveć inventivnim putem.