COPY-PASTE U POLITICI

Za razliku od Hrvatske, političarima u svijetu zbog prepisivačine 'padaju glave'

19.01.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Plagijati i karijere na tuđi račun nisu svojstveni samo na našem području, a da je tome tako svjedoči čitav niz primjera iz visoke svjetske politike. No, uz jednu bitnu razliku, svi uhvaćeni u 'prepisivačini' redovito podnose ostavke budući se u razvijenim zemljama plagijat na području znanstvenog rada smatra vrlo teškim etičkim prekršajem

U kojoj mjeri je problem plagijata raširen u svijetu ponajbolje govori kako je u njemačkom gradu Sollingenu prije deset godina otvoren Muzej plagijata akademskog naziva na latinskom jeziku Museum Plagiarius koji čuva plagijate iz svih dijelova svijeta, a koji je nastao iz potrebe da se sačuvaju brojni predmeti pristigli na negativni natječaj za nagradu za plagijat godine koja se pod nazivom Plagiarius Award dodjeljuje još od   1977. godine.

Upravo je Njemačka zemlja u kojoj su zbog plagijata 'padale glave' u visokoj politici. O tome svjedoči činjenica kako je bivši njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg 2011. godine podnio ostavku nakon što se doznalo kako je njegov doktorat s područja pravnih znanosti zapravo plagijat. Stoga su ovog rođaka izumitelja tiskarskog stroja u njemačkom tisku prozvali 'barun von Googeleberg' i 'copy-paste ministrom'.

Copy-paste ministri

Samo tri mjeseca kasnije, prestižno Sveučilište u Heidelbergu oduzelo je doktorsku titulu bivšoj potpredsjednici Europskog parlamenta Silvani Koch-Mehrin, nakon što je utvrđeno da je njezin doktorat zapravo plagijat čitavog niza znanstvenih radova, koje ona nije citirala, prikazavši tako postignuća drugih istraživača kao svoja.

Ubrzo nakon toga otkriveno je da je i doktorat njezinog liberalnog stranačkog kolege Jorga Chatzimarkakisa također plagijat, te je i njemu oduzeta doktorska titula.

Bivšu njemačku ministricu obrazovanja Annettu Schavan razotkrilo je jedan njemački bloger koji je utvrdio kako je ona još 1980. prepisala svoj doktorat i to doslovno 'u slovo', pa je ministrica u vladi kancelarke Angele Merkel pod hitnom postupku smijenjena.

Plagijata ima i među američkim političarima, pa je tako nedavno konzervativna komentatorica televizijske kuće Fox News Monica Crowley, koju je američki predsjendik u dolasku Donald Trump izabrao za glasnogovornicu Vijeća nacionalne sigurnosti, odustala je od pozicije nakon više optužbi za plagiranje

Komentatoricu Crowley, koja ima doktorat iz međunarodnih odnosa, Trump je prošlog je ponedjeljka imenovao na ključno mjesto Bijele kuće kao savjetnicu za strateške komunikacije u Vijeću nacionalne sigurnosti. No, suparnička televizijska kuća CNN razotkrila je čitav niz plagiranih dijelova u njezinoj knjizi 'What the (Bleep) Just Happened', pa je izdavač bio primoran djelo povući iz prodaje

Novi udar je stigao nakon istraživanja analitičkog portala Politico koji je otrkio kako je doktorat nesuđene Trumpove savjetnice sa Sveučilišta Columbia na temu diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine prepun već napisanih teza.

Senatori na 'zidu srama'

Republikanski senator iz Kentuckyja  Paul Rand našao se na 'zidu srama' nakon što su novinari otkrili kako se njegova knjiga 'Government Bullies' gotovo u cijelosti temelji na već objavljenim člancima u časopisu Forbes te nizu znanstvenih radova. Rand još uvijek tvrdi kako se radi o njegovom autorskom radu te kako ga napadaju politički neistomišljenici, ali je kasnije ipak priznao kako je 'posuđivao' dijelove tuđih radova 'zaboravivši' ih spomenuti u fusnotama i popisu izvora.

Prepisivanja ima u u demokratskom taboru pa su tako novinari The New York Timesa  otkrili kako je senator Montane John Walsh svoj diplomski rad o nacionalnoj strategiji obranjen na Vojnom sveučilištu prepisan bez navođenja izvornih autora. Skandal je prisilio Walsha na ostavku i to upravo pred reizbor za senatora.

Iskutva iz susjedstva

Prepisivanjem se bave i političari u našem susjedstvu, pa je tako bivši mađarski predsjednik Pal Schmitt 2012. godine uhvaćen u nemoralnom činu koji datira iz 1992. godine. Ovaj bivši olimpijski pobjednik u mačevanju je, naime, na budimpeštanskom Kineziološkom fakultetu obranio doktorat tako što je od ukupno 215 stranica njih 200 prepisao iz drugih izvora. I tu 'muljažu' razotkrili su novinari pa je Schmitt podnio ostavku.     

I bivši rumunjski premijer Victor Ponta je uhvaćen s 'prstima u pekmezu'. Njegov 'copy-paste' doktorat razotkrio je bivši rumunjski predsjednik Traian Basescu pa je 2014. godine Ponta morao dati ostavku.