apel

Forum za slobodu odgoja: Smanjenje broja učitelja treba zaustaviti

05.10.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Smanjenje broja učitelja u školama treba zaustaviti, upozorili su iz Foruma za slobodu odgoja (FSO) povodom UNESCO-ovog Svjetskog dana učitelja i učiteljica koji se obilježava u četvrtak.

UNESCO ove godine Svjetski dan učitelja obilježava temom "Učitelji koje trebamo za obrazovanje koje želimo: Globalna potreba za zaustavljanjem nedostatka učitelja". Iz Foruma za slobodu odgoja poručuju da se radi o upozorenju na stanje te profesije.

"Ovo nije samo središnja tema Dana učitelja 2023., već i upozorenje na stanje učiteljske profesije. Ovim se želi naglasiti važnost zaustavljanja smanjenja broja učitelja u školama što je posljedica višegodišnjeg nezadovoljavajućeg društvenog i materijalnog statusa odgojno-obrazovnih radnika:ca, kako globalno tako i u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju Foruma.

Popularnost profesije učitelja se smanjuje, a nastavnička populacija stari.

"Sve se manje studenata opredjeljuje za učiteljski poziv, a istovremeno je sve veća stopa odlaska kvalificiranih učitelja i učiteljica iz sustava odgoja i obrazovanja. Povrh svega, nastavnička populacija sve je starije dobi", kazali su iz Foruma, dodavši da jako mali dio nastavnika u EU smatra da se njihova profesija cijeni.

"Svega 18 posto nastavnika u nižem sekundarnom obrazovanju u državama članicama EU smatra da je njihova profesija cijenjena u društvu", istaknuli su, poručivši da bi zbog zahtjevnosti posla plaće učitelja i učiteljica trebale biti veće od prosječnih, jer bi društvo na taj način pokazalo da mu je stalo do obrazovanja.

"Od onih koji rade s djecom i mladima očekujemo mnogo i tražimo najviše etičke i profesionalne standarde, stoga i plaće učitelja i učiteljica trebaju biti veće od prosječnih plaća. Time pokazujemo koliko su nam važni djeca i mladi, njihovo obrazovanje, ali i oni koji s njima rade. K tome, treba uvesti niz mjera koji će dodatno unaprijediti njihov materijalni status", kaže se u priopćenju.  

Učiteljice i učitelji su temelj društva te imaju značajnu ulogu u oblikovanju budućih naraštaja.

"Ova je profesija temelj našeg društva i da ne pruža samo formalno obrazovanje, već daje djeci i mladima poticaj za rast i razvoj, za istraživanje, za učenje, za život", kazali su iz Foruma, dodavši da je odnos prema učiteljima i učiteljicama "odličan test toga gdje smo kao društvo i koje su nam vrijednosti", no da "nikako da postignemo napredak", smatraju.