NOVO TIJELO

Konstituirano Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj

04.10.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj održalo je konstituirajuću sjednicu na kojoj je za predsjednika izabran Hrvoje Buljan, priopćilo je u srijedu Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Nacionalno vijeće predlaže i potiče mjere za unaprjeđenje visokog obrazovanja, znanstvene i umjetničke djelatnosti te tehnološkog razvoja te prati razvoj znanstvenih i umjetničkih područja i polja.

Ono isto tako, uz ostalo, raspravlja o pitanjima važnim za razvoj nacionalnog inovacijskog sustava te predlaže i potiče donošenje mjera za njegovo unaprjeđenje te poticanje tehnološkog razvoja i donosi minimalna etička načela.

Članove Nacionalnog vijeća imenovao je Hrvatski sabor 14. srpnja. Iz redova znanstvenih savjetnika imenovani su Ivana Ujević, Damir Kralj, Domagoj Šimić, Ljiljana Kaliterna Lipovčan, iz redova redovitih profesora Borka Jadrijević, Hrvoje Buljan, Alan Šustić, Milan Oršanić, Alen Stojanović, Nebojša Stojčić i Goran Končar, a iz redova profesora stručnog studija Sanja Gongeta i Leo Mršić. Iz redova osoba iz područja poduzetništva imenovani su Mladen Pejković i Zdeslav Milas, a kao predstavnik reprezentativnog sindikata u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja Dragan Bagić.

Konstituirajuća sjednica održana je 3. listopada u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dodaje se u priopćenju.