brutalna putovanja

Forum UN-a poziva na više novca i konkretnih koraka za odštete za ropstvo

16.04.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Forum Ujedinjenih naroda o osobama afričkog porijekla počeo je u utorak pozivima na dodatno financiranje kojim bi se podržao njegov rad i put prema reparacijama za transatlantsku trgovinu robljem i njegovo nasljeđe u suvremenom društvu

Tijekom više od četiri stoljeća najmanje 12,5 milijuna stanovnika afričkog kontinenta otimano je, prisilno prevoženo tisućama kilometara, što je bilo uglavnom djelo europskih trgovaca koji su ih prevozili europskim brodovima.

Oni koji su preživjeli ta brutalna putovanja završili su radeći na plantažama Amerike, većinom u Brazilu i na Karibima, dok su drugi profitirali od njihova rada.

U videoporuci objavljenoj na otvaranju treće sjednice Stalnog foruma o osobama afričkog porijekla (PFPAD) u Ženevi, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ponovio je da se rasizam temelji na stoljećima ropstva i kolonijalizma te je istaknuo kako bi odšteta trebala biti sastavni dio napora da se taj problem riješi.

"Zamisao o plaćanju odštete ili nekih drugih oblika isplate za transatlantsko ropstvo ima dugu povijest i još uvijek je žestoko osporavana, premda širom svijeta dobiva na težini. Ne možemo voditi prave rasprave o razvoju, a da ne raspravljamo o reparacijama", rekla je Gaynel Curry, koju su članicom PFPAD-a imenovali Bahami.

PFPAD je prošle godine predložio da se osnuje poseban sud koji bi se bavio reparacijama.

Justin Hansford, pravnik i profesor sa Sveučilišta Howard, koji u radu foruma sudjeluje uz potporu američkog State Departmenta, pozvao je države članice UN-a da financiraju PFPAD kako bi forum mogao nastaviti raditi svoj posao. "Potvrdite svoje riječi djelima", rekao je Hansford.

Na sjednici koja završava u petak, posebna američka predstavnica za rasnu jednakost i pravdu, Desiree Cormier Smith, rekla je da se Sjedinjene Države moraju suočiti sa svojom prošlošću obilježenu "dubokom rasnom nepravdom".

"I premda moja zemlja nije nikada u potpunosti provela vrijednosti slobode i jednakosti za sve, nije nikada ni odstupila od njih i to uvelike zahvaljujući civilnom društvu", kazala je.