prekretnica

UN usvojio prvu rezoluciju o zaštiti prava interseksualnih osoba

05.04.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju namijenjenu zaštiti prava interseksualnih osoba, što je prva inicijativa takve vrste i diplomati i skupine za ljudska prava opisuju je prekretnicom za ljudska prava

Za rezoluciju su glasale 24 zemlje, a 23 su bile suzdržane. Protiv nije bi nitko. Rezoluciju su predložile Finska, Južnoafrička Republika, Čile i Australija.

Inteseksualne su osobe koje se rađaju sa spolnim karakteristikama koje se ne uklapaju u uvriježene pojmove o izričito muškom ili ženskom spolu. Stručnjaci kažu da se 1,7% beba rađa takvo i često su potom žrtve korektivnih operacija.

Rezolucija poziva države da se "bore protiv diskriminacije, nasilja i štetnih praksi protiv osoba s urođenim varijacijama u spolnim karakteristikama" te da pomognu interseksualnim osobama da "ostvare najviše moguće standarde fizičkog i mentalnog zdravlja. "

Također se traži da Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava objavi izvješće "u kojemu se detaljno ispituju diskriminatorni zakoni i politike, činovi nasilja i štetne prakse protiv osoba s urođenim varijacijama u spolnim karakteristikama u svim regijama svijeta".

"Usvajanje prve rezolucije o pravima interseksualnih osoba značajan je napredak u ljudskim pravima", napisala je američka veleposlanica Michèle Taylor na društvenoj mreži X.

Human Rights Watch, koji je inicijativu opisao kao revolucionarnu, rekao je da ona oslikava "sve veću međunarodnu odlučnost da se uhvati u koštac s kršenjem prava ljudi rođenih s varijacijama u svojim spolnim karakteristikama".