JEFTINO POSLJEDNJE UTOČIŠTE

Forbes: Hrvatska je raj za američke umirovljenike

24.05.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatska se našla na Forbesovoj listi najboljih mjesta za umirovljenike, sastavljenoj na temelju nekoliko kriterija, među kojima su životni troškovi, sigurnost, kultura i krajolik, porezi, birokracija, gostoljubivost domaćina, klima te kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga

Zemljopisni položaj Hrvatske, koja se nalazi s druge strane Adriatika, nasuprot Italiji, kao i njezini predivni krajolici, pogodna klima, drevna kultura, porezne olakšice za umirovljenike i niski troškovi života – sve to razlozi su koji su Hrvatsku svrstali među 15 top destinacija za umirovljenje.

Uz Hrvatsku, na Forbesovoj listi našli su se, abecednim redom, Australija, Češka, Filipini, Francuska, Irska, Italija, Kanada, Kostarika, Malezija, Meksiko, Nikaragva, Panama, Portugal i Španjolska.

'Iako je Hrvatska nastala nakon kolapsa Jugoslavije tijekom građanskog rata u devedesetim godinama prošlog stoljeća, Institut za ekonomiju i mir svrstava je iznad SAD-a po sigurnosti i stabilnosti. Nedostatak: engleski jezik nije u širokoj upotrebi', navodi Forbes u kratkom objašnjenju zašto je Hrvatsku premijerno lansirao na godišnju ljestvicu najpoželjnijih svjetskih lokacija za umirovljenike.

Priznajući da je uvrštenje Hrvatske svojevrsno iznenađenje jer su mnogi Amerikanci za nju posljednji put čuli u vijestima o ratu u Jugoslaviji, Forbes precizira da je riječ o prekrasnoj i 'jeftinoj' zemlji, koja je na Globalnom mirovnim indeksu Instituta za ekonomiju i mir zauzela 41. mjesto, dok SAD istovremeno tavori na 85. mjestu.

Na listi ima još iznenađenja. Kako se Meksiko, s krvavim obračunima narkokartela, našao na listi, ako je sigurnost jedan od najvažnijih kriterija? Forbes objašnjava da je upravo zbog kriminala Meksiko prošle godine bio uklonjen s liste, no ove godine vratio se zbog 'mnogih atraktivnih mjesta pošteđenih od pokolja, koji u svakom slučaju rijetko zahvaća strance'. Uz napomenu da se treba držati podalje od pograničnih gradova, Forbes navodi da su među najpoželjnijim meksičkim destinacijama su Lake Chapala, Merida i San Miguel de Allende.

Svaka zemlja, međutim, ima poneki nedostatak. U Maleziji se tako preporuča umirovljenicima da se nasele u blizini glavnog grada Kuala Lumpur, gdje im se može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb.

Umirovljenici moraju mnogo toga razmotriti prije nego donesu konačnu odluku o preseljenju u inozemstvo, no danas je uz pomoć interneta to lakše nego ikada ranije, ohrabruje Forbes. Ne postoji idealna zemlja, a odabir će ovisiti o najvažnijim kriterijima, koji variraju ovisno o potrebama i željama umirovljenika.