kritika

Ferić: Kaštjun je akumulirao impresivne gubitke

13.06.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Danijel Ferić, član Glavnog odbora SDP-a reagirao je u utorak na financijsko izvješće o poslovanju Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun, ocijenivši da je katastrofalno i da je za vrijeme IDS-ove vlasti Kaštjun akumulirao 'impresivne gubitke'.

„Kaštijun d.o.o. e tvrtka s temeljnim kapitalom od 3.711.116 eura (27.961.400 kuna) koja je za vrijeme IDS-ove vladavine akumulirala impresivnih 3.316.375 eura (24.987.300 kuna) gubitaka u poslovanju. Tom impresivnom gubitku treba dodati još katastrofalniji poslovni rezultat za 2022. godinu, kojeg su očito gradonačelnik Pule Filip Zoričić i župan Boris Miletić iz nekog razloga skrivali od javnosti", ustvrdio je Ferić u priopćenju za medije.

Dakle, dodao je, riječ je "o novih 2.211.078 eura (16.659.367 kuna) gubitka u poslovanju ili ukupno akumulirani gubitak se popeo na vrtoglavih 5.527.453 eura (41.646.594 kuna). Time ne samo da je pojeden temeljni kapital, nego isti je u minusu za 1.816.300 eura.“.

Ferić kaže  da je Kaštijun d.o.o. spreman za pokretanje stečajnog postupka  ili će se on, kako navodi, "u skorom roku dokapitalizirati na grbači istarskih poreznih obveznika".

"Jer i nedavno povećanje cijena Kaštijuna prema mojoj kalkulaciji, neće biti dostatno za značajnije rješavanje akumuliranih tisuća tona SRF-a te drugih raznih frakcija otpada sa bioreaktorske i drugih ploha.“, kaže Ferić.

Prema njegovim riječima ciljevi vezani za odvajanje otpada u Istarskoj županiji neće se postići ukoliko se na županijskom nivou ne osnuje tvrtka koja će upravljati s odvojeno prikupljenim otpadom (biootpadom i reciklabilnim otpadom) i koja bi mogla biti generator kružne ekonomije i pokretanja zelenih poslova.

Dodatna upucavanja milijuna eura poreznih obveznika u ŽCGO Kaštijun neće dati rezultate, već će produžiti agoniju, jer je on samo zadnja karika u upravljanju otpadom u gradovima i općinama, rekao je Ferić.

Smatra da osim dovoljnog broja reciklažnih dvorišta u Istri treba izgraditi i postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, izgraditi postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

"Za sve je ove projekte bilo moguće povući sredstva iz EU fondova gdje je bilo na raspolaganju golemih 100 milijuna eura iz operativnog programa konkurentnost i kohezija. Na žalost, ništa od toga nije niti u planovima, a kamo li u realizaciji.“ poručio je član Glavnog odbora SDP-a Danijel Ferić.