SLUČAJ NABUBDO

Ferenčak se pojavio na sudu, ali ne i njegov odvjetnik

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.09.2012 11:35
  • Objavljeno 21.09.2012 u 11:26
Srećko Ferenčak

Srećko Ferenčak

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ponovljeno suđenje glavnom tajniku Hrvatske narodne stranke (HNS) Srećku Ferenčaka i Petru Turkoviću u tzv. aferi nanbudo odgođeno je za 11. listopada jer Ferenčakov branitelj nije dobio poziv za današnju raspravu.

Pred suca zagrebačkog Županijskog suda Zdravka Majerović jutros su se pojavila dvojica optuženika, no kako je Ferenčakov branitelj Rajko Mlinarić ranije obavijestio suca da nije na vrijeme obaviješten o raspravi te da ima druge neodgodive odvjetničke obveze početak suđenja je odgođen.

Ferenčaku i Turkoviću sudac Majerović ponovo sudi jer je Vrhovni sud u srpnju ove godine ukinuo njegovu prijašnju prvostupanjsku presudu kojom je obojicu optuženika osudio na po godinu dana zatvora zbog nezakonite prodaje gradskog zemljišta na čemu su, prema optužnici, zaradili 9,5 milijuna kuna.

Predsjednika Hrvatskog nanbudo instituta Ferenčaka tereti se da je sa suradnikom Turkovićem zlouporabio položaj i ovlasti. Oni su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. U svojim obranama optuženi su odbacili sve što im se stavlja na teret ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili.

Osuđujuća nepravomoćna presuda prije nekoliko mjeseci bila je razlog zbog kojega Ferenčak nije imenovan u Nadzorni odbor JANAF-a.

No, Vrhovni sud je uvažio žalbe optuženika i presudu ukinuo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Sud smatra da su optuženi 's uspjehom doveli u sumnju' na suđenju utvrđenu visinu nezakonite štete od oko 9,5 milijuna kuna, a koju su dvojica optuženih prema ukinutoj presudi trebali nadoknaditi, svaki po 4,8 milijuna kuna.

Vrhovni sud je zaključio da je izostala ocjena prvostupanjskog zagrebačkog Županijskog suda u odnosu na dio obrane optuženika o stvarno uloženim sredstvima pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visine pribavljene imovinske koristi. Naime, po nalazu vještačenja koji je provela obrana i priložila sudskome spisu, ulaganja Ferenčaka i Turkovića u Nanbudo institut puno su veća nego što je to smatralo tužiteljstvo, a na kraju utvrdio i prvostupanjski sud. Ako bi se to vještačenje pokazalo točnim, nezakonite imovinske koristi ne bi ni bilo.


Ferenčak i Turković su 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

Obrana, pak, tvrdi da su optuženi i nakon pozajmice Nanbudo institutu ulagali i druge iznose koji su premašili nekoliko milijuna, a riječ je o troškovima vezanim uz dobivanje lokacijske, građevinske dozvole te troškovima izrade projektne dokumentacije i slično. Za te troškove se, tvrdi obrana, ne može smatrati da su nastali u cilju izvršenja kaznenoga djela, kao što smatra tužiteljstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi