zastupnik u skupštni

Ferdelji: Dubioza u Zagrebu je veća od dvije milijarde kuna. Potrošen je cijeli proračun unaprijed

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 02.03.2021 18:32
  • Objavljeno 02.03.2021 u 18:32
Vladimir Ferdelji

Vladimir Ferdelji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Neovisni zastupnik iz Skupštine Grada Zagreba Vladimir Ferdelji objasnio je što čeka onoga tko pobijedi na lokalnim izborima u Zagrebu, koga vidi da bi to mogao uspjeti

Sam Ferdelji rekao je da se ovoga puta neće kandidirati za gradonačelnika.

“Neću se kandidirati. Otpor postojećih struktura bit će velik. Najvažnije je slomiti prve. S obzirom na to kakav je čovjek potreban Zagrebu, on treba imati tri ključne karakteristike. Jedna je kompetencije, druga je da ima sustav vrijednosti koji razdvaja javno i privatno, običnim riječima da je pošten, i treće da ima dovoljno energije. Prve dvije rekao bih da imam, ali treću nemam. Sa 67 godina, prehodanim infarktom, operacijom srca, preboljenim KOPB-om', kazao je Ferdelji za N1.

Rekao je da još uvijek može pridonijeti savjetima nekom budućem gradonačelniku, ali da on suštinski zapravo i nije političar:

“Ja sam bio direktor 30 godina. Osam godina sam u Skupštini. Zagreb je osiromašen, u prilično je lošem stanju u financijskom, kadrovskom, organizacijskom smislu. Zagreb je bolestan. Liječnici koje ćemo sad birati, trebali bi ga izliječiti. Ja ne vjerujem da bi trebalo puno vremena za to', kazao je Ferdelji.

Nije se složio s brojkom dubioza u Zagrebu od dvije milijarde kuna.

“Mislim da su dubioze i dublje. Mislim da je potrošen cijeli jedan proračun unaprijed. To je oko 10 milijardi kuna. U to sam prilično siguran. Dvije milijarde i 200 milijuna kuna su samo obveznice koje dolaze na naplatu, fiktivni krediti koji su išli praktično kroz najmove iznose 700 ili 800 milijuna godišnje…”, nabrajao je Ferdelji i konstatirao da dobro organizirana, energična i poštena skupina ljuda grad može dovesti u red iznenađujuće brzo:

“Za vraćanje u normalno stanje grada ne treba više od šest ili sedam mjeseci. Otpor će biti veliki, slamanje tog otpora bit će najteži zadatak novih ljudi… Najvažnije je slomiti prvu stepenicu tog otpora. Uspiju li to, svi će se ostali okrenuti za njima. Izabrati najbolji tim to je jedn a od ključnih stvari. Ako se pročelnička mjesta budu dijelila po partijskom ključu, onda će to peglanje trajati cijeli mandat, možda i više, možda se neće i ništa napraviti”, ocijenio je Ferdelji.

Oko toga Ferdelji je rekao da popis kandidata još nije gotov:

“Nisu se još pojavili svi kandidati. Bit će ih i više, relativno ozbiljnih. Oni koje neću podržati sigurno su kandidati velikih stranaka. Velike stranke imaju vleiku manu da imaju silno članstvo koje očekuje da će riješiti njihove probleme kad dođu na vlast. Naravno da ne mogu tražiti kandidata kojega ću podržati među onima koji su podržavali bivšeg gradonačelnika”, kazao je i otkrio tko bi bili njegovi favoriti:

“Podržat ću neke od kandidata kao Tomašević, Petek, javit će se još poneko. To su kandidati koji su mladi, imaju puno energije i jednu veliku prednost: nemaju ekipu koja će pokriti određene resore. Otvorit će stvarne natječaje, izabrati najkompetentnije ljude na ključne funkcije.”

“Najviše izgleda imaju Tomašević i Filipović ili Klisović, pa mislim Filipović čak i više od Klisovića”, kazao je Ferdelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!