posljednje zbogom

U HNK komemoracija za Bandića, poznato tko će se govorom oprostiti od preminulog gradonačelnika

02.03.2021 u 06:42

Bionic
Reading

Danasu 11 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu održava se komemoracija za Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera moći će biti oko 150 uzvanika

A danasu 11 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu održava se i komemoracija za Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera moći će biti oko 150 uzvanika. Predstavnici državnog vrha, kao i međunarodni izaslanici, zasigurno, kao i pročelnici svih gradskih ureda, a poziv su dobili i čelnici svih 17 gradskih četvrti. Komemoraciju će uživo prenositi HRT, a moći će se gledati i na videozidu na otvorenom, pored HNK.

Na početku komemoracije Zagrebačka filharmonija će izvesti Adagio for Strings Sameula Barbera.

Oproštajne govore o iznenadno preminulom gradonačelniku održat će Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj gradonačelnika, Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, javlja N1.

Slijedi glazbeni broj 'Zagreb, tak imam te rad' te kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića.

Prijenos tijeka komemoracije moći će se pratiti i na video zidu na otvorenom pored HNK.

  • +24
Pripreme za ukop Milana Bandića na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Po sat, pa i dva, čekali su Zagrepčani u redovima kako bi mogli reći posljednje zbogom Milanu Bandiću, a to će moći učiniti i na Mirogoju, gdje će on u srijedu, točno u 12 sati, biti i pokopan.

Njegovo posljednje počivalište, podsjetimo, nalazi se u blizini Aleje velikana, uz Arkade, a u ponedjeljak su bageri iskopavali grobnicu. Sam sprovod, zbog epidemioloških mjera, ograničen je na 25 ljudi, no teško je očekivati, govore gradski predstavnici, da velik broj Zagrepčana ipak neće doći i oprostiti se s gradonačelnikom, piše Večernji list.

'Gledat ćemo da to priredimo na najuljuđeniji način. Očekujemo da će sve do nedjelje ljudi dolaziti na to grobno mjesto tako da ćemo od sutra do nedjelje nastojati uz pomoć prometnih i komunalnih redara omogućiti ljudima da se dođu oprostiti',najavila je Jelena Pavičić Vukičević, koja do kraja mandata obavlja dužnost gradonačelnice.

Kako bi sve bilo po 'PS-u', dodala je, bit će osigurana i dezinfekcijska sredstva, no unatoč tome bit će onih koji na ispraćaj ipak ne namjeravaju doći kako bi, poput gradskog zastupnika Tomislava Stojaka, zaštitili članove obitelji koji su u visokoj rizičnoj skupini zaraze li se koronavirusom.