JAČANJE NAPETOSTI

Federacija BiH: Naloženo rušenje križa i postaja križnog puta kod Stoca

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.02.2020 17:18
  • Objavljeno 14.02.2020 u 17:14
Stolac / Ilustrativna fotografija

Stolac / Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Građevinske vlasti Federacije BiH naložile su rušenje kamenoga križa i postaja križnoga puta, te kamenog oltara koji je izgrađen u sklopu Staroga grada koji je pod zaštitom države, objavili su u petak mediji u BiH.

Pozivajući se na odluku koju je na svojoj Facebook stranici objavio federalni zastupnik Amer Obradović, koji je i sam pokrenuo inicijativu, federalni građevinski inspektor naložio je načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću (HDZ BiH) da ukloni izgrađeni kameni križ, kao i 14 postamenata, na lokalitetu Srednjeg grada.

Ovaj križ i postaje križnoga puta izgrađene su nakon rata na poticaj lokalne Crkve, te su bile predmet sporenja lokalnih Hrvata i Bošnjaka. Područje Staroga grada, odnosno kamene utvrde koja potječe iz vremena srednjovjekovnog razdoblja, vlasti BiH su proglasile nacionalnim spomenikom.

U rješenju o rušenju, načelniku Stolca je ostavljen rok od 30 dana da ukloni križ te stvari vrati u prvobitno stanje. Ukoliko se ne postupi prema tome nalogu federalne vlasti će same angažirati tvrtku koja će srušiti križ i postaje o trošku općine Stolac, precizira se u rješenju.

Na tome križu, kao i kamenome oltaru te postajama križnoga puta ispisivane su često uvredljive poruke Hrvatima katolicima.

Stolac: Inspekcija naložila uklanjanje križeva

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

U ovome gradu česte su međunacionalne napetosti, te su 2016. godine prekinuti izbori nakon nasilja kojega su izazvali aktivisti bošnjačkih stranaka.

Zbog toga je nedavno glavnim vinovnicima ovih izgreda Općinski sud u Čapljini izrekao nepravomoćne presude od ukupno 4,2 godine zatvora. Dvije godine zatvora izrečeno je lokalnom čelniku Stranke demokratske akcije Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću iz SDP-a godinu i četiri mjeseca, a aktivisti Ahmetu Ljuboviću deset mjeseci zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!