'zveckanje oružjem'

Federacija BiH će odgovoriti na planove Republike Srpske za uvođenje pričuvne policije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2019 17:21
  • Objavljeno 23.04.2019 u 17:21
Parlament BiH

Parlament BiH

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Corić

Članovi Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaključili su u utorak kako najavljeno uvođenje pričuvnog sastava policije Republike Srpske predstavlja opasnost po mir u cijeloj državi i kršenje Daytonskog sporazuma pa su zatražili da se s tim prekine jer će u protivnom i Federacija BiH morati posegnuti za sličnim mjerama

Bosna i Hercegovina ima potpuno podijeljen policijski sustav koji čine ministarstva unutarnjih poslova dva entiteta, deset županija u Federaciji BiH te distrikta Brčko kao i Granična policija, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ravnateljstvo za koorinaciju policijskih tijela, a svi oni djeluju zasebno i bez ikakve formalne koordinacije.

Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta FBiH izvanredno je zasjedalo u Sarajevu nakon što je Narodna skupština RS prošlog tjedna podržala izmjene entitetskog zakona o unutarnjim poslovima kojima je predviđeno uvođenje pričuvnog sastava policijskih snaga.

Izmjene su predložili vlada i MUP RS s obrazloženjem kako im pričuvni policajci trebaju za suočavanje s migrantskom krizom i drugim izvanrednim situacijama no u Federaciji BiH to su doživjeli kao izravnu prijetnju na tragu procjene kako režim u RS-u od policije pravi svoju vojsku što je ujedno kršenje odredbi mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Damir Mašić, predsjednik Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH kazao je kako su članovi tog tijela jednoglasno zaključili da od predstavnika međunarodne zajednice a posebice od Ureda visokog predstavnika (OHR) zatraže da "zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana zaustavi protudaytonske aktivnosti na usvajanju izmjena zakona o unutarnjim poslovima RS-a".

Istodobno su od tijela vlasti na razini države zatražili procjenu sigurnosne situacije a vladi Federacije BiH i županijskim vladama su preporučili da što prije popune djelatni sastav policije sukladno važećim propisima jer je ustanovljeno kako je u tom entitetu nepopunjeno više od tisuću i pol policijskih pozicija predviđenih propisima i sistematizacijom.

"Ukoliko RS nastavi s planovima za uvođenje pričuvne policije Federacija BiH će poduzeti odgovarajuće mjere na zaštiti sigurnosti građana", najavio je Mašić dodajući kako Federacija mora definirati svoj odgovor odnosno "adekvatne mjere" kako bi reagirala na prijetnje koje dolaze iz RS.

"Nama je cilj da se ovo zaustavi jer ovo nije u interesu građana BiH bez obzira u kojem dijelu države žive", kazao je Mašić dodajući kako je uvođenje pričuvnog policijskog sastava "kap koja je prelila čašu" nakon što su iz MUP-a RS za svoje policajce prošle godine naručili više od dvije i pol tisuće pušaka za koje nije jasno čemu su točno namijenjene.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara kazao je novinarima nakon sjednice parlamentarnog povjerenstva kako mu nije jasno zbog čega u RS-u sada uvode pričuvni sastav kada nisu popunili ni sve pozicije namijenjene djelatnim policajcima.

"Čudili smo se tim idejama iz RS-a", kazao je Čampara dodajući kako mu sve to liči na militarizaciju policijskih struktura i "zveckanje oružjem".

Potvrdio je kako ni u Federaciji BiH nisu popunili sve policijske pozicije. Pojasnio je kako je zakonima na razini entiteta i deset županija predviđeno 9027 policijskih pozicija a popunjeno ih je 7501.

U postojećim okolnostima a posebice ako se ne zaustavi donošenje zakona u RS-u koji je u formi nacrta već odobren te će se pozicije morati hitno popuniti ali i razmisliti o dodatnim mjerama odnosno također uvesti pričuvnu policiju, kazao je federalni ministar.

"Ovo nije dobra poruka onih koji žele zveckati oružjem", kazao je Čampara dodajući kako su neuvjerljiva obrazloženja iz RS-a da pričuvnu policiju uvode radi suočavanja s migrantskom krizom ili s elementarnim nepogodama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!