nakon poraza

Fauci ne misli sada napustiti Trumpa i prijeći Bidenu

13.11.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Dr. Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da nije imao kontakata s timom za koronavirus izabranog predsjednika Joea Bidena i da ne vidi razloga zašto bi trebao podnijeti ostavku da bi im se pridružio kada sada ima toliko posla na suzbijanju pandemije

„Ostajem na svojem mjestu. Ja nisam političar. Bavim se javnim zdravljem”, rekao je u četvrtak za Reuters.

Fauci je od siječnja član radne skupine za koronavirus Bijele kuće i na toj se poziciji često sukobljavao s predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je nastojao umanjiti opasnosti koronavirusa i fokusirati se umjesto toga na otvaranje gospodarstva.

„Nema apsolutno nikakva razloga i smisla da usred pandemije prestanem raditi ono što ima važnu ulogu u naporima da je okončamo”, rekao je.

Njegov savjet izabranom predsjedniku, kazao je, jednak je kao i do sada – socijalno distanciranje, izbjegavanje gužvi, nošenje maski, pranje ruku. „Načela javnog zdravlja ne mijenjaju se iz mjeseca u mjesec ili kako se mijenjaju administracije”.

Fauci je služio u šest američkih administracija i istaknuo se u borbi protiv epidemije AIDS-a tijekom 1980-ih za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana.

Njegova dužnost razvoj je cjepiva i terapija u svojstvu direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, što počinje davati rezultata.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech u ponedjeljak su objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa učinkovito u više od 90 posto slučajeva, znatno više nego što je većina stručnjaka očekivala.

Moderna, tvrtka koja razvija slično cjepivo uz potporu Bijele kuće, trebala bi za otprilike tjedan dana objaviti rezultate svojih kliničkih ispitivanja kasne faze koja se provode na velikom broju ispitanika.

Oba cjepiva koriste mRNA tehnologiju, posve novu platformu koja koristi sintetičke gene kako bi potaknula imunosni odgovor. Starije metode obično koriste neke oblike neaktivnog virusa ili čestice mrtvog virusa.

Fauci je izrazio uvjerenost da će Modernino cjepivo biti jednako učinkovito kao i Pfizerovo.

Vjeruje također da su moguće i druge vrste cjepiva, premda nešto slabije učinkovitosti.