'inovacija bez presedana'

Kad stiže, od čega sve štiti, koliko je sigurno...? Što znamo o Pfizerovom cjepivu

11.11.2020 u 07:10

Bionic
Reading

Farmaceutska tvrtka Pfizer objavila je u ponedjeljak obećavajući prvi uvid u rezultate ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, ali mnoga pitanja i dalje čekaju odgovore

Farmaceutski div Pfizer razvio je cjepivo u rekordnom roku, a učinkovitost njegovih injekcija u prevenciji Covida-19 mogla bi biti veća od 90 posto. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus nazvao je tu vijest ohrabrujućom znanstvenom inovacijom bez presedana, a stručnjak za zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci pohvalio je pak njegovu izvanrednu učinkovitost.

No treba reći da smo još daleko od konačnog rješenja. Ispitivanje još traje, a rezultati nisu objavljeni. Uz to, tijekom ispitivanja zarazilo se samo 94 od gotovo 44.000 sudionika testiranja, a i dalje je nejasno koliko je njih primilo cjepivo, a koliko placebo, piše Business Insider.

Štiti li cjepivo i od teške i od blage bolesti?

U testiranju cjepiva sudjelovalo je 43.538 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze cjepiva ili dvije placebo injekcije slane vode. Neovisni odbor stručnjaka zaključio je da je daleko vjerojatnije da će se zaraziti oni koji su dobili placebo. No studija je smatrala da su oboljeli samo oni koji su bili pozitivni i pokazivali simptome. Ostalo je nejasno štiti li cjepivo i od asimptomatskih slučajeva. Također i dalje ne znamo smanjuje li rizik od teških slučajeva Covida-19, hospitalizacije ili smrti.

Može li cjepivo zaustaviti prijenos virusa?

Iako se čini da cjepivo smanjuje rizik od zaraze simptomatskim Covidom-19, još ne znamo smanjuje li i rizik od širenja bolesti. Ako se cijepljena osoba ne osjeća bolesno ili nije pozitivna na testiranju, ali u njenoj pljuvački bude zaraznih čestica, ona bi nesvjesno mogla prenositi bolest na ranjive skupine ljudi.

'Nakon što dobijete cjepivo ne znači da ćete moći masku baciti u smeće', upozorila je Maria Elena Bottazzi iz Centra za razvoj cjepiva u Teksaškoj dječjoj bolnici u razgovoru za Business Insider. 'To se neće dogoditi. Nadam se da ljudi ne misle da će to biti čarobno rješenje za sve.'

Koliko će dugo cjepivo štititi od bolesti?

Pokus je utvrdio da je cjepivo postalo učinkovito 28 dana nakon početne doze, a njegova je učinkovitost promatrana tjedan dana nakon primanja druge doze. Jamči li cjepivo dugoročan imunitet, to nećemo znati još godinama. Činjenica je da cjepivo protiv gripe djeluje nekoliko mjeseci dok ona protiv ospica ili malih boginja nude doživotan imunitet.

Koji je vremenski okvir za uvođenje cjepiva?

Čim dobije više podataka o sigurnosti cjepiva, Pfizer će zatražiti hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove, što će ubrzati postupak i proizvodnju. Kompanija bi prvih 50 milijuna doza cjepiva mogla proizvesti do kraja ove i do 1,3 milijarde doza sljedeće godine. Pfizer još nije odredio kako će se te doze rasporediti po raznim zemljama. Očekuju se problemi u opskrbi u dijelovima Azije, Latinske Amerike i najvećem dijelu Afrike zbog nedostatka hladnjača potrebnih za održavanje cjepiva na održivoj temperaturi tijekom distribucije.

Hoće li i druga cjepiva djelovati?

Klinička ispitivanja Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnsona još uvijek traju. Svi kandidati za cjepivo dizajnirani su da ciljaju isti dio koronavirusa: protein koji mu omogućuje da se veže na stanice domaćina i napadne ih. Rani uspjeh Pfizera sugerira da su i druga ispitivanja cjepiva na dobrom putu. Ispitivanje Moderne vjerojatno će imati obećavajuće rezultate jer koristi isti vrhunski mRNA mehanizam kao i Pfizer. Kompanija bi svoje rezultate mogla objaviti već ovaj mjesec.

Koliko je cjepivo zaista sigurno?

Pfizer u svom nedavnom priopćenju za javnost nije izvijestio o ozbiljnim sigurnosnim problemima, ali tvrtka je još uvijek u procesu prikupljanja dvomjesečnih podataka o sigurnosti koje će dostaviti FDA-i. Nakon pregleda podataka informacije o uobičajenim, kratkoročnim nuspojavama bit će javne. Međutim nitko neko vrijeme neće znati potencijalne dugoročne nuspojave. Postoji vjerojatnost da bi upotreba cjepiva mogla rezultirati rijetkim, ali ozbiljnim reakcijama.

Usporedba s cjepivima za druge bolesti

Američka Uprava za hranu i lijekove svojedobno je poručila da će odobriti cjepivo koje će biti učinkovito u više od 50 posto slučajeva; većina stručnjaka nadala se učinkovitosti od 70 posto ili većoj jer nisu sva cjepiva jednako učinkovita. Cjepiva protiv sezonske gripe ponekad su efikasna u manje od 60 posto slučajeva. S druge strane, cjepiva protiv dječje paralize su učinkovita gotovo 100 posto.

Cjepivo u dvije doze

Pfizerovo cjepivo zahtijeva dvije doze: dvije injekcije u razmaku od tri tjedna. Mnoga etablirana cjepiva također zahtijevaju ponovne doze kako bi bila najučinkovitija, uključujući ona za ospice i varičele. Dvije doze cjepiva MMR (ospice, zaušnjaci, rubeola) 97 posto su učinkovite u zaštiti od ospica dok je jedna doza učinkovita 93 posto.

Cjepivo protiv koronavirusa učinkovitije od onog protiv gripe

Virusi mutiraju s vremenom; repliciranjem se u genetski kod virusa unose sitne pogreške koje se zatim mogu širiti kroz populaciju virusa. Iako je većina mutacija nebitna, povremeno se može pojaviti ono koja potkopava imunitet ljudi. No novi koronavirus polako mutira, što znači da bi cjepivo najvjerojatnije bilo dugoročno učinkovito. Suprotno tome, gripa brzo mutira, zbog čega je svake godine potrebno novo cjepivo.

Ispitivanja još nisu gotova, no iz Pfizera tvrde da će većina njegovih doza, a riječ je o 1,3 milijarde cjepiva, biti spremna sljedeće godine.