'AUTOKARTA KULTURA'

Fascinantne karte o porijeklu riječi

10.11.2013 u 10:38

  • +5

Karte o porijeklu riječi

Izvor: Društvene mreže / Autor: http://imgur.com/a/iVK8a

Bionic
Reading

Američka spisateljica Rita Mae Brown je rekla: 'Jezik je autokarta kulture. Govori nam odakle ljudi dolaze i gdje idu.' Taj citat prvi pada na pamet kada se gledaju te fascinantne mape europske etimologije raznih učestalih riječi koje je postao korisnik reddita sp07, koje donose svojevrstan kulturološki komentar Europe

Riječ crkva pokazuje utjecaj antičke Grčke. Medvjed po svemu sudeći dolazi iz Rusije gdje obitava i najveća populacija mrkih medvjeda u Europi. U doslovnom prijevodu medvjed znači jedač meda.
Također 'pi' je prefiks za pivo u nizu europskih zemalja, dok je 'pi' na mandarinskom kineskom jeziku riječ za pivo. Navodno je riječ posuđena iz Europe.

Na mapama kod riječi jabuka mnogo je raznovrsnija situacija. Može se primijetiti da je ta riječ u Finskoj i Engleskoj indoiranskog porijekla. Naranča je također zanimljiva. Na zapad dolazi iz sanskrta, dok u velikom dijelu istočne i sjeverne Europe dolazi od kineske riječi kojom se opisuje jabuka.

'Garoful', antička grčka riječ za ružu, koristi se još uvijek samo na sjeveroistoku Italije. Većina europskih zemalja riječ ananas derivira iz jezika Guarani, koji je domorodački jezik u Južnoj Americi, dok se u Ujedinjenom Kraljevstvu i posljedično u SAD-u koristi latinski izraz. Riječ čaj dolazi iz Kine, sasvim prirodno, osim nekih zaostataka iz latinskog u istočnoj Europi. Krastavac je riječ koja ima iznimno raznovrsno porijeklo.