Igor Francetić

Farmakolog s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu: Broj zaraženih osoba zapravo je dva do tri puta veći

08.11.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Prema grubim procjenama, brojku zaraženih treba pomnožiti s dva ili čak tri kako bismo znali pravo stanje, rekao je prof. dr. sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a

'Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od bolesti covid-19, a to što se i cijepljeni razbole nije ništa neobično', rekao je Igor Francetić za HRT. Ovaj virus je respiratorni, podsjetio je, i napada više organskih sistema od virusa gripe. Smatra da je potrebna i treća doza cjepiva koju treba primiti šest mjeseci nakon druge doze.

'Nijedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa to je da je faktor transmisije novog delta soja pet, šet puta veći od originalnog vuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na 'običan' delta soj', istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Najgorim smatra to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje.

'Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika covida koji, nažalost, ostavlja i posljedice, što recimo nije slučaj s gripom', rekao je Francetić, napominjući kako ne treba zaboraviti činjenicu da, iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili.

  • +23
Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost', ustvrdio je farmakolog te smatra da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. 'Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski', istaknuo je. Objavljene su dvije studije, a jedna od njih napravljena je u Hrvatskoj, koje govore o tome da jedan lijek, antipsihotik, sprečava u značajnoj mjeri pojavu težih oblika covida i to je nešto što obećava.