javni sektor

Tko će to platiti, kako će se tehnički organizirati: Uoči šire primjene covid potvrda mnogo je otvorenih pitanja

08.11.2021 u 09:56

Bionic
Reading

COVID potvrde će od 15. studenog biti potrebne za sve u državnom i javnom sektoru, ali i korisnicima tih usluga. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kazala je u HTV-ovu Studiju 4 da je mnogo upita o provođenju, a posebno o razlozima uvođenja COVID potvrde za zaposlene u srednjim školama

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknula je u HTV-u Studiju 4 da nošenje zaštitnih maski za učenike i nastavnike u srednjim školama nisu novost. One su postojale, ovisno o tome kolika je bila međusobna udaljenost učenika u razredu.

Covid potvrde za državne i javne službenike, kaže, ulaze u primjenu idući tjedan, pa zasad ima mnogo upita o načinu njihova provođenja i razlozima uvođenja ove mjere. Sindikat učitelja rekao je da je protiv ovih mjera i da će preispitivati zakonitost. Posebno ih zanima tko će provoditi dvaput tjedno testiranje na Covid-19 u školama.

Lovrić ističe kako se otvara i pitanje tko će provoditi covid testiranje.

'Koliko znam, testiranje će se provoditi u zdravstvenim ustanovama, a ne u školama. Ono što nije dobro je nepoznavanje sustava, posebno srednjoškolskog obrazovanja, koji se temelji na različitom dolasku nastavnog osoblja u škole. Tko će dežurati i čekati nastavnike koji dolaze u drugu smjenu', pita se Nada Lovrić.

Nejasno je i tko će platiti testove. Sada se govori o tome da će nastavnici sami plaćati te testove, a onda će im sredstva biti refundirana. No ne zna se hoće li sredstva refundirati škola ili ministarstvo, dodala je. Napomenula je da je od ukupnog broja 61 posto srednjoškolskih zaposlenika cijepljen.

  • +13
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, izjavila je da je Sindikat u vezi s covid potvrdama protiv proizvoljnog selektivnog pristupa.

'Smatramo da je potrebno provesti test razvidnosti u svakom pojedinom području kako bi se njime utvrdilo jesu li covid potvrde mjerodavne u tom segmentu te štite li se covid potvrdama prava drugih od ove epidemije Covid-19. Naglašava da je potrebno provesti test razvidnosti 'jer nisu svi svakodnevno na radnim mjestima u istoj poziciji i u kontaktu s istim brojem ljudi - neki kontaktiraju s više, a neki s manje ljudi'.

'Svjesni smo situacije i broja oboljelih, ali sama potvrda - što ona znači. Kada dobijete potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad znači da je liječnik potvrdio da bolujete od neke bolesti i imate šifru te bolesti. Ova potvrda ne govori o tome. Govori li ta potvrda o tome da smo zdravi ili da smo bolesti. Ona govori o tome da smo cijepljeni. Ništa ne garantira. Ako donesem potvrdu na ulazu u vašu zgradu, a ako sam prethodno bila u kontaktu s oboljelom osobom, prema sadašnjim mjerama ne moram ići u samoizolaciju. Osjećate li se vi zaštićeni od ove bolesti? Jesam li ja utoliko prenositelj bolesti? Možete li se vi od te bolesti zaraziti', upitala je Šušković.