tragedija u romskom naselju

Faber sasuo kritiku Kajtaziju, on mu odgovorio: 'Hoće imena i prezimena? Neka mi da svoju plaću, pa ću raditi njegov posao'

25.08.2021 u 19:17

Bionic
Reading

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber komentirao je izjave saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, a potom mu je on odgovorio

Da bi se tragedija koja se dogodila u utorak u romskom naselju u Paragu mogla dogoditi, upozorio je, kaže, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Tvrdi da ga je alarmirao kako je u romska naselja stigla velika količina oružja, na što mu je pak oštro odgovorio Božinovićev savjetnik - Vladimir Faber, javlja RTL.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Faber je izjavio: 'Rekao si informaciju da u naselju ima oružja. Što to znači? Ja vam sad kažem i u drugim naseljima ima oružja, ima i trgovine ljudima, zlostavljanja djece i obiteljskog naselja, kamatarenja, lihvarskih ugovora, ima svaki dan narušavanja javnog reda i mira'.

'Ova policijska uprava, prije svega čestitam im na sinoćnjim aktivnostima, u posljednjih pet godina oduzela je 37 komada zabranjenog oružja. To je dovoljno da se naoruža jedna diverzantska satnija', kazao je Faber te dodao:

'No problem je, zašto gospodin Kajtazi, pa i drugi dušobrižnici ne kažu, ta i ta osoba ima oružja. Onda eventualno možemo dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija. Ovo nije '88. Policija ne može ući ni u čiji dom, kuću, štagalj, ili bilo kamo bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo na temelju zakonski pretpostavki. Ovo je najobičnija floskula zbog izbjegavanja vlastite suodgovornosti', kazao je Faber za RTL Danas.

Na prozivke je odgovorio saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je gostovanje u RTL-u Danas započeo izrazima sućuti obiteljima u ime Saveza Roma u RH Klisar, suradnika kao i osobno.

Informacije kako i sam ima kuću u Paragu, komentirao je rekavši kako 'moli one koji su to rekli da mu dostave ključeve te kuće'.

'Ako je to politikanstvo, da sam ja skrenuo pozornost da postoji oružje u romskom naselju i da treba razgovarati na koji način to otkloniti. Ako sam na tome politikan, onda se slažem. Ako je mislio da mu trebam dostaviti ime i prezime i to ću mu učiniti. A prije toga ću mu dostaviti svoj tekući račun, neka mi pošalje svoju plaću, onda ću ja odraditi njegov dio posla', kometirao je saborski zastupnik Faberove izjave.

Kajtazi inzistira da se tragedija mogla spriječiti, ali da je ono što on i njegovi suradnici čine puno, ali da institucije i jedinica lokalne samouprave ne čini dovoljno.

'Skrećem pozornost koliko smo uspjeli preko pučkih učilišta uplatiti mojim Romima da bi oni završili i stekli neka zvanja. Da bi se mogli zapošljavati, a od tih silnih uplati i stečenih zvanja, postavljam pitanje koliko njih su uposlilie jedinice lokalne samopurave?', rekao je Kajtazi.

Na novinarski upit što mu je na upozorenje odgovorio ministar Božinović, Kajtazi je rekao: 'Oni čine sve. A što to čine, ja ne znam'. Dodao je kako skreće pozornost i svaki puta želi razgovarati.

'S gospodinom Faberom sam se našao 2 ili 3 puta i razgovarao sam s njim. I njemu sam skrenuo pozornost. Ako je on njegov savjetnik, ja ne znam što je on učinio', komentirao je.

Kajtazi je izjavio kako policija zna tko ima oružje, ali da ništa ne poduzima.

'I načelnik općine je rekao da su u više navrata prijavljivali. Moji Romi su prijavljivali. Svi su sve znali', naglašava Kajtazi.

Nije optimističan da će se nakon ove tragedije nešto pokrenuti, jer nakon prosvjeda u Međimurju 2019., prošlo je par dana i sve je utihnuo, tvrdi Kajtazi.

'Može se puno, samo na drugi način. Na način da Romi ne budu samo objekat, moraju biti subjekt. Moraju biti uključeni. Neću dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica. Svatko tko krši zakon, treba ga kažnjavati. Nezavisno tko je on'', rekao je Kajtazi.