IZUZECI OD ODLUKE

Objavljeno tko sve može ući u Hrvatsku unatoč zabrani prelaska granica

19.03.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske od danas je ograničen prelazak osoba preko svih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Interes RH za ulazak u Hrvatsku osoba potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokurugu u iznimnim slučajevima. Na te osobe obvezno se primjenjuju upute i mjere HZJZ-a. Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

  • +20
Velike gužve na graničnom prijelazu Bregana zbog epidemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL
  • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;
  • prekogranične radnike;
  • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;
  • diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
  • putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje koje donosi HZJZ. Mjera je stupila na snagu 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.