FORBESOVA LISTA

Evo tko su najmoćnije žene svijeta

28.05.2014 u 19:26

Bionic
Reading

Prema godišnjem popisu časopisa Forbes, njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je najmoćnija žena u svijetu ispred predsjednice Središnje američke banke (FED) Janet Yellen.

Četvrti put zaredom i deveti put u posljednjih jedanaest godina Merkel je na vrhu popisa najmoćnijih žena svijeta, piše Forbes u srijedu.

Filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gates na trećem je mjestu, kao i prošle godine, brazilska predsjednica Dilma Rousseff pala je s drugoga na četvrto, a direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), Francuskinja Christine Lagarde, s prošlogodišnjeg sedmog popela se na peto mjesto.

Na šestome mjestu godišnjeg popisa najmoćnijih žena na svijetu nalazi se Hillary Clinton, a nova direktorica General Motorsa Mary Barra zauzela je sedmo mjesto, jedno ispred Michelle Obame.

Na popisu stotinu najmoćnijih žena, osamnaest se žena ove godine našlo prvi put, među njima i Janet Yellen.

Na popisu je devet šefica država u kojima živi ukupno 641 milijun ljudi, 28 izvršnih direktorica tvrtki i 13 milijarderki.

Najmlađa među njima je 28-godišnja ekscentrična pjevačica Lady Gaga koja je zauzela 68. mjesto, a najstarija britanska kraljica Elizabeta (88) na 35. mjestu.

Najmoćnije žene svijeta rade u sektorima tehnologije, medija, financija, svijeta spektakla, politike, u karitativnim organizacijama ili su milijarderke. Njihovu moć Forbes ocjenjuje po njihovu bogatstvu i utjecaju.