'DOBRO DA JE SUSPENDIRAN'

Evo što osam odvjetnica misli o Obiteljskom zakonu

14.01.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Osam odvjetnica okupljenih oko udruge B.a.B.e. izrazilo je zadovoljstvo činjenicom da je Ustavni sud obiteljski zakon suspendirao nakon što je bio na snazi tek četiri mjeseca

Napominju da su na brojne nelogičnosti upozoravale dok je Zakon bio u fazi izrade, ali da su tražile i njegovu suspenziju nakon što je objavljen u Narodnim novinama u lipnju prošle godine, a na snagu stupio dva i pol mjeseca kasnije.

Smatraju da je stari Obiteljski zakon, koji je 2003. donijela također SDP-ova vlast, bio dobar i da je u njega trebalo samo implementirati određene izmjene, a ne mijenjati kompletan zakon.

'Vlast očito ima veselje i tendenciju da nas maltretira normativnom aktivnošću', kazala je odvjetnica i prva pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko.


Odvjetnice drže da se odlukom o suspenziji neće ništa dogoditi, kako to zakonodavac želi prikazati, jer će se primjenjivati odredbe iz starog zakona. Međutim da određenih nelogičnosti ima i da se ne zna kako će se postupiti, upozorila je odvjetnica Vesna Jurički kazavši da ima slučaj u kojem je zatražila u ime bake i djeda oduzimanje prava roditeljima za stanovanja s djetetom. Po novom Zakonu djed i baka to su mogli zatražiti, ali po starom to nije bilo moguće. Sada je pitanje hoće li se postupati po starom ili će Vlada morati dati tumačenje za određene slučajeve kako je to naložio Ustavni sud', kazala je Jurički.

Odvjetnice drže da Zakon predstavlja nerealnu životnu situaciju, a kao niz spornih točaka navode činjenicu da se na odluke nitko ne može žaliti i da je pravnim institutom obiteljskog doma zaštićen jedan manji broj djece.

Iako druga strana tvrdi da je zapravo Zakon dobar jer je doveo do manjeg broja razvoda i brakorazvodnih parnica, odvjetnice i u druga B.a.B.e. smatraju da je Zakon prekratko bio u primjeni da bi se takvo što moglo tvrditi, jer prije nego što zainteresirane strane uopće dođu do suda, mora proći nekoliko koraka. Smatraju da se tek nakon što Zakon bude u primjeni godinu dana može vidjeti pravo stanje stvari.

Na tvrdnje zakonodavca da se zapravo odvjetnici i odvjetnička komora koja podržava odluku Ustavnog suda bune jer će tako imati manje posla, Matijević Vrsaljko kaže kako to nije točno te kako je sasvim sigurno da bi posla imali više, ali zbog činjenice da je zakon suspendiran nisu ni dočekali da slučajevi stignu do suda. Također je napala aktualnu pravobraniteljicu za djecu smatrajući da je u sukobu interesa kada brani novi Zakon jer je bila članica radne skupine koja ga je izrađivala.