ZAKLADA KONRAD ADENAUER

Evo što Nijemci hvale kod Plenkovića, a što mu zamjeraju

27.10.2016 u 17:08

Bionic
Reading

Hrvatski ured njemačke Zaklade Konrad Adenauer objavio je svoj redoviti izvještaj o političkoj situaciji u Hrvatskoj. Osmostranični izvještaj naslovljen ‘Stremljenje reformama’ potpisuje voditelj ureda Zaklade Michael A. Lange, a ističe se kako vlada novog premijera Andreja Plenkovića ima veliku parlamentarnu podršku te da je Most svojim zahtjevima zakomplicirao koalicijske pregovore

‘Novu Vladu podržali su zastupnici ne samo koalicijskih stranaka HDZ-a i Mosta te osam zastupnika nacionalnih manjina, nego i zastupnici liste Bandić 365 i HDSSB-a. Nova hrvatska Vlada sastoji se od četiri potpredsjednika, 19 ministarstava za određena područja i ministra bez portfelja, a 14 njih dolazi iz HDZ-a dok su četiri iz Mosta i dvoje njih nestranački. Vlada si je uzela kao glavni zadatak izvući Hrvatsku iz gospodarske krize’, stoji u izvještaju Zaklade Konrad Adenauer, inače bliskoj njemačkom demokršćanima, pod naslovom ‘Stremljenje reformama’.

U izvještaju se napominje kako je koalicijske pregovore zakompliciralo to što se Most ‘prerano odredio oko toga da će tražiti sedam tzv. garancija koje svaki potencijalni partner mora ispuniti’, a od njih Most nije odustajao u pregovorima. Napominje se da je pet uvjeta gospodarske, a dva političke prirode, te da je Most tražio da budu izglasani u Saboru i prije nego što se izglasa Vlada. ‘Zasigurno je to novost u povijesti parlamentarne Hrvatske’, smatra Zaklada Konrad Adenauer.

Kada je riječ o konstituirajućoj sjednici Sabora, ističe se da je odlazeći predsjednik Željko Reiner izjavio kako je u prethodnom sazivu parlamentarni rad bio težak i dodao kako se nada da će se sada stvari popraviti. Izvještaj kao novog predsjednika Sabora navodi ‘Borisa Petrova’ umjesto Božu Petrova te napominje da su za potpredsjednike izabrani trojica HDZ-ovaca i dvoje predstavnika opozicije.

U izvještaju piše da se ‘napeto iščekivalo predstavljanje članova Vlade, između ostaloga zato što se kritizirala mogućnost da u njoj ne bude žena’ te je to bio jedan od razloga rošada u kabinetu u zadnji trenutak. Konstatira se da je i sastav i politički pravac vlade Andreja Plenkovića umjereniji u odnosu na prethodnu, a da su ‘politički teškaši nacionalističkog krila HDZ-a’ morali svoja mjesta ustupiti liberalnijim kandidatima. Ističe se primjer bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojega je naslijedila Nina Obuljen Koržinek

Zaključuje se da je prihvatljiva kritika opozicije na Plenkovićev nastupni govor u Saboru, naročito kada se uzme u obzir gospodarski i financijsko-politički izazovi s kojima će se Hrvatska suočiti osobito sljedeće godine, te da novi premijer ‘nije predstavio prijeko potrebne i konkretne reformske poteze’, kao i to da su ‘namjere Vlade nejasne’. Premijer Plenković je pak obećao da će predstaviti sve reformske poteze postupno i na vrijeme.

Izvještaj se bavi i područjima kao što su demografija, državni dug, turizam, mirovinski sustav itd., a sadrži i tablicu u kojoj su navedeni svi članovi i članice nove Vlade. Vrijedi napomenuti kako se hrvatski ured Zaklade Konrad Adenauer u svojem izvještaju poziva na pisanje raznih hrvatskih medija.

Cijeli izvještaj na njemačkom jeziku možete pročitati na ovoj poveznici.