JASAN STAV

Evo što Hrvatska misli o proširenju Europske unije na Srbiju, BiH, Makedoniju...

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2018 19:19
  • Objavljeno 17.04.2018 u 19:19
BiH Europska unija

BiH Europska unija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se u utorak u povodu Izvještaja EK-a o politici proširenja za 2018. priopćivši da Hrvatska snažno podupire nastavak proširenja EU-a na sve zemlje u jugoistočnoj Europi te da je politika proširenja ulog u sigurnost, mir, prosperitet a time i stabilnost u Europi

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava snažnu podršku nastavku procesa proširenja Europske unije za sve zemlje u jugoistočnoj Europi jer je to od strateškog interesa za EU. Politika proširenja Europske unije je ulog u sigurnost, mir, prosperitet, a time i stabilnost u Europi', ističe se u priopćenju MVEP-a.

Europska komisija je u utorak u svom izvješću o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo ocijenila kako zemlje zapadnog Balkana sporo napreduju na putu prema Europskoj uniji, dok se Turska umjesto približavanja sve više udaljava.

Ministarstvo naglašava kako je vjerodostojna perspektiva članstva u EU ključna za izgradnju demokratskih i prosperitetnih društava na prostoru JIE.

  • +4
  • +1

Sva lica Jean-Claude Junckera

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'RH smatra da je nastavak provedbe Politike proširenja EU posebno važno za budućnost Bosne i Hercegovine kojoj članstvo u Europskoj uniji nudi bolju budućnost ali ona može biti ostvarena samo uz poštivanje temeljnog daytonskog načela o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda', navodi se u priopćenju.

MVEP je pozdravio preporuku Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom ocijenivši kako je to potvrda da se reforme isplate.

Ministarstvo podsjeća da Hrvatska snažno podržava politiku proširenja koja se temelji na načelu vlastitih zasluga, strogom i pravednom uvjetovanju i stavljanju fokusa na ključna područja. Za napredak u procesu proširenja najvažniji su rezultati u području vladavine prava i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforme javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti. Jačanje regionalne suradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa također ostaju bitne sastavnice procesa proširenja.

'Važno je da Izvještaj o proširenju upozorava na potrebu ulaganja većih napora u najosjetljivijim područjima, uključujući procesuiranje ratnih zločina i rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba, ali i na potrebu stvaranja konstruktivne atmosfere za prevladavanje nasljeđa prošlosti i pomirbu. Kao što je naglašeno i u Strategiji proširenja EK iz veljače 2018., otvorena bilateralna pitanja moraju se riješiti prije ulaska u EU', naglašava ministarstvo.

Dodaje da ovaj Izvještaj predstavlja poticaj i putokaz kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. 'Pozdravljamo napredak koji su te zemlje ostvarile u prethodnom razdoblju te ih pozivamo i ohrabrujemo da nastave s reformama jer su one u najboljem interesu njihovih građana'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!