I HND OŠTRO PO HDZ-OVCU

Evo što HRT kaže na Marasovićeve prijetnje

04.12.2014 u 20:56

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko je reagiralo na izjave Dujomira Marasovića, zastupnika HDZ-a koji je prilikom saborske rasprave kazao kako je prvo što moraju napraviti kad se promijeni vlast za godinu dana - 'pomesti sve s Hrvatske radiotelevizije'. Za komentar smo priupitali i ravnatelja programa HRT-a Sašu Runjića, a on je za tportal kazao da će Hrvatska radiotelevizija reagirati kada bude smatrala da su oni koji daju izjave relevantni

Iako je Dujomir Marasović od ranije poznat po osebujnim izjavama, današnji njegov komentar o HRT-u na noge je dignuo i saborske zastupnike, ali i glavnu novinarsku strukovnu udrugu, HND. Izjavu u kojoj se izravno prijeti djelatnicima HRT-a za tportal prokomentirao je i ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije Saša Runjić, kazavši da zasad ne misle reagirati kao svojedobno u slučaju izjava koje je za saborskom govornicom iznio Damir Kajin (op.a. HRT je tada podignuo tužbu zbog izjava da se na HRT-u kupuju emisije).

Reagirat ćemo kad procijenimo da su oni koji govore i ono što govore relevantni, odnosno dostojni reakcije. A to nije uvijek nužno istovjetno s ugledom funkcije koju govornik ima. Toliko o tome', kazao je Runjić za tportal.

Podsjetimo, Marasović je jutros svojom izjavom dignuo popriličnu buru u Saboru. Kazao je, među ostalim, kako politika vlada HRT-om te da se HRT 'pretvorio u agitprop politbiroa centralnog komiteta'. Hrvatska radiotelevizija, dodao je, izluđuje hrvatski narod i 'prvo što treba napraviti kada se za godinu dana promijeni vlast je pomesti sve na HRT-u'.

Iako je posljednje izrečeno izravna prijetnja, na HRT-u se nisu dali ustrašiti.

'Radimo profesionalno, i to je, ponavljam, u skladu s programom koji je Sabor usvojio. Pokušavamo izgraditi HRT kao modernu, vjerodostojnu, javnu, multimedijalnu televiziju i to radimo nepokolebljivo i što je moguće u kraćim rokovima. Svaka iduća saborska većina ima puno pravo procjenjivati naš rad i u skladu s time vući poteze. Ali za te poteze potom i odgovarati biračima, zar ne?', kaže Runjić za tportal.

Priopćenjem se u popodnevnim satima oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, kazavši kako će na Marasovićeve prijetnje upozoriti i europsku javnost.

Radi se o klasičnoj i primitivnoj političkoj prijetnji, uobičajenoj i prepoznatljivoj kad je riječ o nedemokratskim strankama. Možda je Marasoviću to neoprezno 'izletjelo' iz usta, kao što mu zna izletjeti i još ponešto drugog. No kao profesionalna novinarska udruga pribojavamo se da možda o tome snuju i Marasovićevi stranački šefovi, ali to nisu obznanili', kaže se u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

Svi, dodaje Duka, imaju pravo i najoštrije kritizirati vođenje, uređivanje i rad HRT-a, ali će se ovakvim i sličnim prijetnjama političkim smjenama HND oduprijeti na sve dopuštene načine.