anketa tportala

Braniteljske udruge žele otjerati Bajagu. Pročitajte što mu stavljaju na teret i recite - jesu li u pravu?

16.08.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon braniteljskih udruga iz Karlovca koje su spriječile nastup Bajage i Instruktora u Karlovcu na Danima piva, dva dana uoči njegova nastupa u Varaždinu na Špancirfestu, oglasili su se veterani iz 7. gardijske brigade Pume tražeći da mu se zabrani nastup. Što mislite o opravdanosti tih zahtjeva, pitamo vas u anketi

Bajaga je s Instrukturima nastupao u Varaždinu dva puta, 2010. i 2015. godine, pred desetak tisuća ljudi oba puta i nikakvih problema nije bilo.

U 'anti-Bajaga' histeriji koja je zavladala proteklih dana, kao i 2009. i 2011. godine spominje se da je pjevao za četnike u Banjoj Luci i Kninu 1993. i 1994. godine, a preko opskurnih portala objavljuju se 'inkriminirajući'' dokazi.

On sam još je 2009. u razgovoru za Nacional potvrdio kako je 1994. pjevao u spomenutim gradovima i da su to bile svirke humanitarnog karaktera za djecu bez roditelja.

Bajagini protivnici mu stavljaju na teret i korištenje pjesme 'Buđenje ranog proleća' iz 1991. u filmu 'Vukovar, jedna priča' Bore Draškovića, srpskom kandidatu za Oscara 1995., iste godine kad je hrvatski kandidat bio film 'Vukovar se vraća kući' Branka Schmidta. Ovaj u osnovi antiratni film završava snimkama srušenog Vukovara iz zraka ispod kojih svira Bajagina pjesma, a taj završni fragment filma dijeli se na YouTubeu bez pojašnjavanja konteksta.

Druga snimka je pjesma grupe Minđušari 'Armija srpska' snimljena 1993. godine na kojoj je gostovao Bora Đorđević.

Upravo zbog nje se digla kuka i motika 2011. godine uoči Bajagina nastupa u Zadru. No kada je vidio da je prozvao krivog čovjeka predsjednik zadarskog ogranka udruge Zavjet, Boris Mužanović se ispričao.

Treći slučaj je pjesma 'Samo sloga Srbina spašava' nastala 1999. godine u kojoj Bajaga s Dejanom Cukićem i Borom Đorđevićem pjeva kao odgovor na NATO bombardiranja Srbije i ta pjesma nema nikakve veze s Hrvatskom.

U anketi vas pitamo što mislite o opravdanosti zahtjeva nekih braniteljskih udruga koje inzistiraju na zabrani Bajaginih koncerata diljem Hrvatske.