meteorologinja za tportal

Evo odgovora na pitanje svih pitanja - hoće li na Božić biti snijega? Ana Bago Tomac: Stiže božićna ciklona, ali...

16.12.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Pitanje svih pitanja glasi hoće li Božić biti bijel? Danas, deset dana ranije, teško je to prognozirati sa sigurnošću, no Ana Bago Tomac, meteorologinja s Nove TV, kaže za tportal da postoje izgledi i za taj scenarij

'Pet dana unaprijed može se prognozirati s većom sigurnošću, no za sada je sigurno to da će biti oblačno i da dolazi božićna ciklona, nakon koje će stići zahlađenje, možda čak i na Badnjak', kaže nam Bago Tomac.

Dakle ono čega se snjegoljupci najviše boje jest famozna božićna ciklona, a koja nas posljednjih godina nije zaobilazila.

Izgleda da neće ni ove, no promjena je moguća, prema dostupnim modelima koji su deset dana ranije poprilično nepouzdani, na sam Badnjak. Tada bi krenulo zahlađenje.

'U kontinentalnoj Hrvatskoj na Badnjak će sigurno biti oblačno jer se na taj dan zatvara đenovska ciklona i postoje neke šanse za snijeg, no nezahvalno je toliko unaprijed prognozirati. Može otići na toplo pa da pada kiša i to je najgora varijanta koja nas dosta često pogodi, no prema podacima od jutros, to bi ipak mogao biti i snijeg jer su temperature u prizemnom dijelu oko nule, a jedan do dva stupnja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, većini unutrašnjosti i Gorskom kotaru', kaže Bago Tomac.

  • +147
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Na Badnjak će u Dalmaciji i Lici biti južina, no baš na prijelazu s 24. na 25. prosinca trebala bi početi puhati bura.

'Trebaju nam dobre božićne želje da se situacija u centru đenovske ciklone složi tako da nas ne zakači njen topli sektor. Kada to prođe, na sam Božić, Gorski kotar, sjeverozapadna Hrvatska i Lika imali bi slab snijeg. Zagreb, Slavonija, južni dio Like i zaleđe mogli bi plivati u kiši. Treba pratiti tu ciklonu jer su za sada numerički modeli vrlo nepouzdani', zaključuje Bago Tomac.

Snijeg na Sljemenu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/ Pixsell