KRENULE PRVE ISPLATE

Evo kome je predsjednica donirala novac od kampanje

19.05.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović odlučila je novac koji je za troškove izborne kampanje dobila iz proračuna donirati u humanitarne svrhe, a kako nam je rekao HDZ-ov savjetnik za medije Miljenko Manjkas, prve isplate krenule su u ponedjeljak. Za početak, od 1,17 milijuna kuna novca od kampanje, 500 tisuća kuna transferirano je s HDZ-ovog računa Domu za djecu u Nazorovoj (Zagreb) i Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Prema odluci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, 300 tisuća kuna otišlo je u Nazorovu, a 200.000 kuna u Bistru.

Manjaks ističe da će i preostalih 670 tisuća kuna iz tog izvora uskoro biti raspodijeljeno u humanitarne svrhe, kako je predsjednica i obećala.

Podsjetimo, predsjednica je iskoristila zakonsku mogućnost da ne plati 40-postotni porez na humanitarne donacije kako bi sav novac završio na računima udruga koje brinu o djeci bez roditelja i osoba s invaliditetom. Zbog toga se našla na udaru oštrih kritika iz vladajućih redova, a utjecajni SDP-ovci optuživali su je za utaju poreza.

Predsjednica je iskoristila mogućnosti koje joj pruža zakon o svih milijun i stotinu sedamdeset tisuća kuna prebacila je na račun svoje nekadašnje stranke Hrvatske demokratske zajednice koja za donacije ne mora platiti 40 posto poreza.

Isto je sa svojom bivšom strankom SDP-om pokušao izvesti i bivši predsjednik Ivo Josipović, ali na Iblerovu trgu nisu htjeli primiti njegov novac pa je veći dio Josipovićeva iznosa pojeo porez.

HDZ: Evo kompletna lista donacija!

Glavni savjetnik predsjednika HDZ-a za medije, Miljenko Manjkas, hitro je reagirao na napise o tome gdje je otišao novac iz predizborne kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Priopćenje prenosimo u cjelosti:
'Zaključno s današnjim danom, Hrvatska demokratska zajednica je iz ukupne naknade troškova izborne promidžbe (1.171.469,72 kuna) u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović doznačila sljedeće donacije:
1.Udruga Macelj 19455.000
2.Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu5.000
3.Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra200.000
4.Dječji dom Zagreb (Nazorova 49)300.000
U postupku je nabava kombi vozila za Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, a planirana cijena iznosi oko 175.000 kuna. Za preostala sredstva iz naknade troškova izborne promidžbe (oko 486.000 kuna) predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović - kako je i najavila - odabrat će primatelje donacija, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.'