prebacivanje odgovornosti

Evo kako su tužitelji i policija izbjegavali objaviti podatak o prestanku važenja vozačke dozvole ministrice Žalac

11.03.2019 u 16:29

Bionic
Reading

Kako bismo dobili informaciju kada je točno prestala važiti vozačka dozvola ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, a prije nego je ona sama priznala da se to dogodilo prije gotovo tri godine, poslali smo upite na više strana, no ispalo je da nadležne institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu

Prvo smo upit o prestanku važenja vozačke dozvole poslali MUP-u, koji nas je uputio na Državno odvjetništvo u Vinkovcima.

'Obavještavamo vas da je policija obavijestila nadležno državno odvjetništvo u Vinkovcima o svemu do sada utvrđenom i poduzetom, a koje odvjetništvo je i rukovodilo očevidom prometne nesreće. Policija je u subotu u dva navrata izvijestila javnost o navedenoj prometnoj nesreći i to u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Za sve daljnje upite upućujemo Vas da se obratite nadležnom državnom odvjetništvu.'

Zatim smo poslali upit Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima te u njima nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, iz kojeg su nas u poslijepodnevnim satima izvijestili da su na službenim stranicama objavili priopćenje.

'Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zaprimilo je više upita novinara vezano za prometnu nesreću koja se dogodila 9. ožujka 2019. oko 10 sati u Vinkovcima, u Ulici Ćirila i Metoda, a u kojoj je sudjelovala vozačica osobnog automobila (1979.) te je teško ozlijeđena maloljetna pješakinja (2009.).

Ovo državno odvjetništvo objavljuje tekst odgovora na zaprimljena pitanja. Očevidom spomenute prometne nesreće rukovodila je dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima te je nakon provedene dokazne radnje očevida Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima poduzelo zakonom predviđene radnje radi utvrđenja činjenica i okolnosti pod kojima je došlo do prometne nesreće. Vezano za prekršaj iz čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek vozačke dozvole), postupanje je u tom dijelu obavila nadležna policijska postaja, slijedom čega državno odvjetništvo nije nadležno za odgovore na pitanja u odnosu na taj prekršaj.'

  • +22
Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, ministrica Žalac u subotu je svojim automobilom u Vinkovcima naletjela na desetogodišnju djevojčicu. Iz policije su izvijestili da je djevojčica neoprezno pretrčavala kolnik te da kod Žalac nije utvrđena alkoholiziranost. Iz policije su tada otkrili i kako je Žalac imala nevažeću vozačku dozvolu, zbog čega je na licu mjesta platila kaznu.

Zbog vožnje s nevažećom vozačkom dozvolom i kršenja propisa u oporbi su odmah zatražili ostavku, no premijer Andrej Plenković nije prihvatio ostavku koju je ponudila ministrica.