NAPUTAK VJERNICIMA

Evo kako su se skupljali potpisi protiv ćirilice!

02.12.2013 u 21:25

Bionic
Reading

Iako se danas iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije mogao dobiti podatak koliko je potpisa za referendum o izmjeni Ustavnog zakona u pogledu prava na dvojezičnost nacionalnih manjina prikupljeno u Istarskoj županiji, poznato je da su se potpisi u Istri naveliko skupljali unatoč neblagonaklonih poruka regionalne i lokalne vlasti u Istri. Aktivisti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara podršku u Istri pronašli su u okrilju Crkve odnosno kod pojedinih župnika

Prema riječima koordinatora za Istru, osim u gradu Umagu koji je jedini od istarskih gradova dozvolio stožerašima postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum, diljem istarskih općina i gradova potpisi su se skupljali ispred crkava i samostana.

Sergiju Jeleniću, kancelaru Porečko-pulske biskupije uputili smo pitanje - zašto je Crkva na području istarskih općina i gradova otvoreno podržala skupljanje potpisa za referendum kojim se nacionalnim manjinama samo tamo gdje su većina (preko 50 posto) dopušta pravo na vlastit jezik i pismo? Također, nije li možda za Crkvu u Istri podržavanje referenduma kojim se smanjuju prava i talijanske zajednice kontraproduktivno, s obzirom na to da Istri ima talijansku nacionalnu manjinu koja ostvaruje sva manjinska prava prema postojećoj legislativi, dakle gdje pripadnika talijanske manjine ima preko 30 posto?

'Porečka i Pulska biskupija nije slala nikakve upute župnicima u svezi spomenutog prikupljanja potpisa u Istri. Budući da, kako navodite, u nekim gradovima se dopuštalo prikupljanje potpisa a u nekim ne, prepušteno je svakom župniku da po pastoralnoj razboritosti prosudi sam. Slično su učinile i neke druge biskupije', poručio je kancelar Porečko - pulske biskupije Sergije Jelenić.

Blagonić: Hijerarhija vodi Crkvu ka negaciji kršćanstva

U međuvremenu, kako tumači kontiranje crkvenih dostojanstvenika u Istri svjetovnoj vlasti, upitali smo i dobrog poznavatelja istarskih prilika, etnologa i antropologa dr. sc. Sandija Blagonića

'Hrvatska je crkvena hijerarhija od devedesetih na ovamo pristala na politiku instrumentalizacije od hrvatske desnice. Odabravši ideologiju nacionalizma koja je u bitnom suprotstavljena kršćanstvu – o čemu između ostalog govore i dvije papine poslanice iz prošlog stoljeća – hrvatska hijerarhija vodi Crkvu ka samoj negaciji kršćanstva.

Ova najnovija podrška samo je nastavak jedne žalosne nacionalističke pozicije neosjetljive na stradanja, etnički ili bilo kako, drugog. Umjesto da bude predvodnik dijaloga i praštanja, Crkva je i dalje katalizator sukoba', smatra poznati istarski analitičar društvenih zbivanja Sandi Blagonić.