AKCIJA FAVELA

Evo kako su korumpirani policajci surađivali s narko-kriminalcima

14.02.2014 u 14:08

Korumpirani policajci - akcija Favela

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo te proširio postojeću istragu nad sedmoricom hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruživanja, preprodaje droge, primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima su četiri policajca istarske Policijske uprave.

Jedan od osumnjičenih policajaca se tereti da je od 2009. do 2013. godine dostavljao informacije o policijskim aktivnostima osumnjičenom za organiziranje skupine dilera droge, omogućujući mu time prodaju heroina na području Istre.

Za te informacije osumnjičeni policajac je dobio ukupno 30.000 eura, ističe Uskok u priopćenju objavljenom danas na svojim internetskim stranicama.

Nadalje, taj je policajac, saznavši za sakriveni kokain, iz jednog paketa žlicom izvadio 70 grama kokaina i dostavio ga osumnjičenom preprodavaču droge. Nakon toga su zajedno otišli do drugog mjesta gdje su bila sakrivena četiri paketa heroina. Pakete je policajac predao preprodavaču droge, a zauzvrat dobio 20.000 eura.

Isti policajac se tereti da je u razdoblju od 17. travnja do 21. kolovoza 2013. godine u Puli povezao organizatora skupine dilera i drugog preprodavača droge, te im omogućavao preprodaju droge koristeći se službenim informacijama koje su mu bile dostupne.

Drugi policijski službenik je osumnjičen da je znao za odnose prvog osumnjičenog policajca i dilera, a da o tome nije obavijestio nadređene. Tereti ga se i da je u prosincu 2012. nadgledao primopredaju veće količine heroina, osiguravši da se ona obavi neometano.

Treći osumnjičeni policajac se tereti da je dostavljao informacije organizatoru skupine dilera o policijskom djelovanju, a za to je dobio mobitel, digitalni fotoaparat i 500 kuna.

Četvrti policajac iz PU istarske osumnjičen je da je od 2. studenoga do 30. prosinca 2013. godine, na području Istre i u Osijeku kupio za sada neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge te je drogu preprodavao na području Osijeka.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio zadržavanje u istražnom zatvoru petorice osumnjičenih.

Inače, na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Rijeci, izvješćeno je da su u policijskoj akciji jučer i prekjučer uhićena četiri policajca iz PU istarske, među kojima tri iz Odjela kriminaliteta droga ove PU i jedan krim policajac iz jedne istarske policijske postaje, zbog sumnje da su surađivali s dilerima te da su preprodavali drogu. Uz njih je uhićen i peti osumnjičenik, preprodavač droge izvan policijskih redova.

Izvješćeno je također kako je ta akcija nastavak veće akcije u kojoj je prije dva mjeseca na području Istarske i Primorsko-goranske županije uhićeno 22 preprodavača droge, a riječ je o skupini koju su ustrojili Andrej Butković i Katarina Gonev.

Iako USKOK ne otkriva imena uhićenika, Jutarnji list je neslužbeno doznao da je glava ilegalnih djelatnosti u policiji bio, navodno, visokopozicionirani inspektor Amir Jusufović.

On je, kako je pokazala USKOK-ova istraga, navodno od 2009. do 2013. godine od poznatog pulskog dilera Andreja Butkovića, uhićenog u prosincu prošle godine, primio ukupno 30.000 eura za informacije o policijskim operacijama.

Ostaloj trojici uhićenih policajaca Jusufović je povremeno isplaćivao po nekoliko stotina eura za informacije o istragama koje su bile pod njihovom nadležnošću, ali po svemu sudeći njihova uloga u narkolancu nije ostala samo na tome već su i aktivno sudjelovali u ilegalnoj operativi na terenu.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Rijeci voditelj Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) Božo Barbarić je rekao da su uhićenja rezultat dvogodišnjeg policijskog istraživanja skupine dilera u Istri, prvenstveno heroina, te ostalih vrsta droge.

Zapravo su povezane policijske akcije 'Favela', 'Sila' i 'Goga'dovele do uhićenja petorice dilera.
Barbarić je naveo da su policajci trgovali drogom, uzimali mito za zaštitu dilera, omogućavajući im da neometano dilaju drogu te su im dojavljivali podatke o nizu policijskih akcija, zbog čega su one propadale.

Sva četvorica policajaca su suspendirani i protiv njih će se provesti disciplinski postupci usporedno s pravosudnim postupkom.

Načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina rekao je da je jedan od razoga zašto su bile pokretane policijske akcije, slabi rezultati u suzbijanju kriminaliteta droga na području PU istarske.

Najavio je da će vrlo skoro na području istarske PU policijski posao suzbijanja kriminaliteta droga biti kvalitetniji.

Božo Barbarić je naglasio kako je u ovom slučaju riječ o čišćenju vlastitih redova u policiji, dodavši da će uskoro biti još uhićenja vezanih uz ovaj slučaj, ne želeći otkrivati je li riječ o drugim policijskim službenicima.