srednje uho

U osječkom KBC-u prva operacija ugradnje aktivnog ugradbenog slušnog pomagala

22.09.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Na Klinici za otorinolaringologiju, kirurgiju glave i vrata osječkog KBC-a u četvrtak je obavljena prva operacija aktivnog ugradbenog slušnog aparata za srednje uho, izvijestili su u četvrtak u ovoj zdravstvenoj ustanovi

Operirana je 38-godišnja pacijentica koja je rođena s nagluhošću, i trenutno nosi standardna slušna pomagala na oba uha, koja za ovu vrstu nagluhosti ne zadovoljavaju potrebu za slušanjem i razumijevanjem govora, zbog čega su se posljednjih godina kao rješenje pojavila aktivna ugradbena slušna pomagala, izjavila je nakon operacije liječnica Darija Birtić.

Razlika između klasičnog slušnog pomagala i aktivnog ugradbenog pomagala je u tome što se aktivno pomagalo ugrađuje u kost, dok klasično slušno pomagalo djeluje preko kože, i nema tako dobru mogućnost prijenosa zvuka prema pužnici.

Birtić Ističe kako se u Hrvatskoj takva operacija do sada obavljala uz plaćanje, i da jedno takvo pomagalo košta oko deset tisuća eura, jer se radi o visokosofisticiranom uređaju, koji se ugrađuje u kost iza uha te ispod kože, a ima i vanjsku jedinicu koja se stavlja na kožu.

Ono što je velika stvar za Hrvatsku je da je taj uređaj od prošle godine na listi HZZO-a, pa temeljem mišljenja nadležnog Povjerenstva za implantaciju, pacijenti koji ispunjavanju propisane kriterije, ostvaruju pravo na to pomagalo, koje nadomješta bolesno srednje uho, istaknula je Birtiić.

Napominje kako su na listi čekanja trenutno imali samo danas operiranu pacijenticu, a na listi se nalazi i sedam pacijenata za ugradnju umjetne pužnice, što se planiramo obaviti idućih nekoliko mjeseci.

U Hrvatskoj za ugradnju ovih uređaja postoji pet implantoloških centara, od kojih je osječki najmlađi, ali prilično aktivan, ocijenila je Birtić.