24. svibnja

Europskim danom parkova približiti ljude prirodi

24.05.2019 u 09:49

Bionic
Reading

S ciljem približavanja ljudi prirodi i podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima te održivom upravljanju njima, 24. svibnja već se dva desetljeća obilježava kao Europski dan parkova

Europski dan parkova posvećen je zaštićenim područjima diljem Europe, a 1999. godine pokrenula ga je Federacija Europark. Obilježava se u spomen na datum kada je 1909. u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi.

To je dan kada parkovi i zaštićena područja diljem Europe slave svoje uspjehe i predstavljaju svoje vrijednosti lokalnoj zajednici, donositeljima odluka i široj javnosti. Ovogodišnja tema potiče na povezivanje s prirodom i slavi prirodna blaga europskih parkova.

Iz NP 'Krka' ističu kako je prirodno bogatstvo, odnosno svježi zrak, pitka voda i bioraznolikost, najvažniji resurs Hrvatske, koji nas čini posebnim među različitim ekosustavima.

Rijeka Krka prirodni je fenomen

Rijeka Krka cijelim svojim tokom od 72,5 km teče kroz izrazito krševito područje prirodni je fenomen, kao i izdizanje sedrenih barijera, što je dovelo do nastanka vodenih staništa na kojima se razvio čudesan živi svijet.

Očuvanje kakvoće vode rijeke Krke i procesa sedrenja dugoročni je cilj upravljanja NP 'Krka', ističe ravanteljica tog nacionalnog parka Nella Slavica u priopćenju.

Brzina strujanja i temperatura vode, koncentracija otopljenog kisika i ugljikova dioksida i sadržaj organskih tvari u vodi glavni su ekološki činitelji koji utječu na razvitak i opstanak životnih zajednica na barijerama, stoga je očuvanje povoljnog protoka vode na barijerama, ističe Slavica, prioritetni zadatak ekološke zaštite.

  • +11
Turisti uživaju u NP Krka Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bogat biljni i životinjski svijet, endemične, rijetke i ugrožene životinjske vrste te brojni speleološki objekti, svrstavaju rijeku Krku u spomenike prirode najviše kategorije. Uz rijeku Krku tako se nalazi raznolik i slikovit biljni svijet s 1.186 različitih svojti, a uz tok rijeke stotinjak je špilja i jama, od kojih se šezdeset pet nalazi na području NP 'Krka'.

'Današnjem je čovjeku potreban povratak prirodi u svakom smislu. Ne samo kao rekreativnoj zoni ili duhovnoj oazi, već kao životnom prostoru koji poznajemo, poštujemo i cijenimo, njegovu bioraznolikost i taksonomiju', poručila je Slavica, dodavši da je širenje znanja o prirodnim vrijednostima najbolji put prema njihovu očuvanju i nesmetanom suživotu svih živih bića.

Europark Federacija posvećena očuvanju europske prirodne i kulturne baštine

Europark Federacija (Europarc Federation) je mreža zaštićenih europskih područja, osnovana 1973. godine te je posvećena očuvanju europske prirodne i kulturne baštine, održivom razvoju te poticanju holističkog pristupa u upravljanju zaštićenim područjima u Europi. Europark trenutno ima 378 članova iz 36 zemalja, među kojima je i šest hrvatskih članova, nacionalni parkovi Krka, Plitvice i Kornati te parkovi prirode Lonjsko Polje, Vransko jezero i Medvednica.

  • +5
Nacionalni park Plitvička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL