Proceed with Care

Turizam i kulturna baština mogu koegzistirati, ali...

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 02.05.2019 13:16
  • Objavljeno 02.05.2019 u 13:16
Yonca Erkan, voditeljica službe UNESCO-a za menadžment i promociju Svjetske baštine

Yonca Erkan, voditeljica službe UNESCO-a za menadžment i promociju Svjetske baštine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Priznati domaći i svjetski stručnjaci bavit će se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečano je otvorena prva Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care/ Nastavimo s pažnjom koja se održava u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva turizma te uz partnerstvo Grada Šibenika, Hrvatske turističke zajednice i Nacionalnog parka Krka.

Na početku svečanog otvorenja konferencije, prisutnima se obratila Jelena Skorup, organizatorica konferencije, koja je svoj govor započela glavnim pitanjem konferencije "Zašto trebamo nastaviti s pažnjom?"

"Turizam je jedna o najbitnijih socijalnih i ekonomskih fenomena zadnjih nekoliko desetljeća i pokazuje znatan rast. Zemlje i zajednice imaju priliku promovirati svoj jedinstveni baštinski identitet, s velikom strašću, upravo preko turizma. U zadnjih nekoliko desetljeća neki gradovi i znamenitosti, posebice oni na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, došli su u opasnost zbog prevelikog broja posjetitelja koji prelaze njihove kapacitete", istaknula je Skorup.

Govor su održali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić, te predstavnik Ministarstva turizma, državni tajnik Tonči Glavina koji su istaknuli kako se hrvatski gradovi sve više susreću s prekomjernim turizmom te je potrebno na vrijeme poduzimati potrebne radnje kako bi se spriječio fenomen prekomjernog turizma.

Članica UNESCO-a i Europa Nostre održala je uvodno predavanje Nakon svečanog otvorenja, uvodno predavanje održala je Yonca Erkan, voditeljica UNESCO-ve službe za menadžment i promociju Svjetske baštine s naglaskom na nove medije, ujedno profesorica na Sveučilištu Kadir Has u Istanbulu. Predavanje je održala na temu "Inclusiveness for Sustainability: Multiplicities for Cultural Tourism“. Kroz svoju bogatu karijeru radila je na mnogim projektima, članica je UNESCO-a i Europa Nostre, a primila je i mnogobrojne svjetske nagrade za svoj rad.

  • +11
  • +8

Tvrđava sv. Nikole dobiva UNESCO-vu zaštitu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Misao vodilja konferencije Proceed with Care je "Suživot s turizmom", a tijekom cijele konferencije obuhvaćene će biti dvije glavne tematske cjeline. Prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definiranje njezine brend arhitekture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!