uoči EU izbora

Europski socijalisti skupili se u Rimu, stigao i Grbin: 'Cilj je potući krajnju desnicu!'

02.03.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Europski socijalisti u subotu su u Rimu pokrenuli kampanju za europske izbore koji bi se trebali održati 9. lipnja, a cilj im je 'potući' krajnju desnicu koja bi mogla vratiti "duhove prošlosti".

Eurozastupnici, zastupnici, šefovi stranaka, europski povjerenici i šefovi vlada, svi smatraju da su ovi izbori "najvažniji" u zadnjih nekoliko desetljeća i više od dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Duša Europe je u opasnosti (...) A duhovi prošlosti ponovno su pred vratima naših institucija", upozorio je španjolski premijer Pedro Sánchez prisutne, osudivši "mržnju, pohlepu, laži, poricanje klimatskih promjena i autoritarnost" krajnje desnice.

"Oni imaju digitalno oružje i moćne saveznike unutar i izvan Europe... No mi ćemo ih pobijediti, kao što smo ih i ranije pobjeđivali", kazao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na očuvanje "ujedinjene Europe" u suprotstavljanju "ekstremnoj desnici, koja je sve prisutnija u gotovo svim našim zemljama i demokracijama širom svijeta".

"Ovo su najvažniji izbori u povijesti", rekao je Raphael Glucksmann, čelnik male stranke Place Publique koja će na europskim izborima predvoditi francusku socijalističku listu.

"Najvažniji su jer živimo na kontinentu pogođenom ratom koji je pokrenuo Vladimir Putin i zato što na mjesto predsjednika nakon američkih izbora 5. studenoga može doći Donald Trump, što znači da bi nam se moglo dogoditi da budemo sami" protiv Rusije, upozorio je.

Nizozemac Frans Timmermans je osudio "desnicu koja vjeruje da za nju postoji budućnost ako se svrsta uz ekstremnu desnicu". "Budimo jasni: mi nikada to nećemo učiniti, nikada nećemo sklopiti savez s krajnjom desnicom.”

Stranka europskih socijalista (PES) druga je najveća grupacija po broju mjesta u Europskom parlamentu, odmah iza Europske pučke stranke (EPP).

Tri mjeseca prije održavanja europskih izbora 9. lipnja, dvije glavne skupine EP-a kreću u borbu protiv ekstremne desnice koja bi mogla napraviti velik iskorak, posebno koristeći nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Čelnik Francuske socijalističke stranke Olivier Faure je rekao da strahuje kako će situaciju iskoristiti "ekstremna desnica koja postupno izjeda ruralno biračko tijelo pod izgovorom da danas postoji nesuglasje između pitanja ekologije i pitanja povezanih uz poljoprivredu".

"Stalno moramo imati na umu da neprijatelj poljoprivrede nije ekologija, već liberalizam", rekao je Faure.

  • +11
Kongres europskih socijalista Izvor: Profimedia / Autor: Fotogramma/IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kandidat Schmidt 

U Rim je stiglo i nekoliko europskih čelnika: danska premijerka Mette Frederiksen, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, čelnica talijanske Demokratske stranke Elly Schlein i njemački kancelar Olaf Scholz.

Pedro Sanchez i Olaf Scholz u subotu ujutro su, prije početka sjednice razgovarali o ratu u Ukrajini.

"Sukob ulazi u osjetljivu fazu. Moramo pokazati svoju predanost i odlučnost. U pitanju su sigurnost i sloboda Europljana", istaknuo je Sanchez na X-u.

Europski socijalisti su imenovali Luksemburžanina Nicolasa Schmita kao svoga kandidata za predsjednika Komisije protiv Ursule von der Leyen, koja je velik favorit za drugi mandat na dosadašnjoj funkciji. Njezina bi kandidatura za predstavnicu EPP-a trebala biti potvrđena na kongresu grupacije 6. i 7. ožujka u Bukureštu.

Aktualni europski povjerenik za zaposlenja i socijalna prava Nicolas Schmit (70) gotovo je nepoznat široj javnosti, no vrstan je poznavatelj europskih pitanja. Među ostalim je u ime luksemburške vlade sudjelovao u pregovorima o ugovoru iz Maastrichta i ugovoru iz Nice.

Na Kongresu europskih socijalista (PES), prema najavi iz SDP-a, sudjeluje i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.