izglasana rezolucija

Europski parlament traži nove sankcije za Dodika

12.07.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta ponovno su pozvali na uvođenje sankcija lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku i svima koji podupiru secesionističke politike u najnovijoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini izglasanoj u srijedu.

Eurozastupnici smatraju da Dodikovi postupci rade protiv europske perspektive Bosne i Hercegovine te ugrožavaju pristup financijskim sredstvima EU-a za projekte u RS-u.

"Podjele i secesionizam su najozbiljnije prepreke europskoj integraciji Bosne i Hercegovine", rekao je u utorak izvjestitelj Paulo Rangel.

Rangel je dodao da Komisija ne smije odblokirati sredstva Republici Srpskoj dok se ne okonča demokratsko nazadovanje i da Vijeće mora sankcijama kazniti Dodika i druge destabilizacijske aktere.

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Parlament Republike Srpske u lipnju je na Dodikovu inicijativu usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, a ranije i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju njegov mandat.

Schmidt je odlukom od 1. srpnja poništio sporne zakone i nametnuo izmjene kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Eurozastupnici u najnovijoj rezoluciji ponovno pozivaju na "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih političkih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju suverenost i teritorijalnu cjelovitost te zemlje, a posebno Milorada Dodika, kao i druge visoko pozicionirane dužnosnike Republike Srpske i dužnosnike trećih zemalja koji politički i materijalno podupiru secesionističke politike". Također osuđuju "kontinuiranu rusku destabilizaciju zapadnog Balkana" i sastanke visokih dužnosnika RS-a s vodstvom Rusije.

Dodika treba pokušati vratiti Europi, smatra Zovko

Hrvatska eurozastupnica iz redova pučana (EPP) Željana Zovko sankcije, međutim, ne vidi rješenjem. "Zašto ne vratiti Dodika Europi? Zašto ga ne odvratiti od Rusije?", rekla je Hini Zovko, članica Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove i potpredsjednica EPP-a.

"Ako on stvarno ide za tim da će ugroziti mir - smjena da, ali ne vidim nikoga drugoga tko će doći i učiniti pozitivniju stvar ukoliko ne dođe do obrata i pravde za sve", dodala je Zovko.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula pozvao je pak u raspravi u utorak Europsku uniju na dosljednost na zapadnom Balkanu, nakon što je na nemire na sjevernom Kosovu odgovorila privremenim sankcijama toj zemlji, a isto odbija učiniti protiv Dodika.

"Što se treba dogoditi da istu dosljednost Komisija i EEAS pokažu prema Miloradu Dodiku koji ne samo da u svojoj političkoj karijeri bilježi poneki incident, nego je primjer dosljedne rušilačke politike", rekao je Hini Picula, član Izaslanstva za odnose s BiH. Dodao je da uz 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi se približila vratima Unije, treba dodati i Dodikovu smjenu.

  • +15
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

BiH mora osigurati jednakopravnost svih naroda 

Ruska invazija na Ukrajinu obnovila je europsku politiku proširenja, a Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Uniji u prosincu 2022. godine. 

Proces europske integracije Bosne i Hercegovine ubrzat će se kad se Hrvatima osigura jednakopravnost u susjednoj zemlji, smatra Zovko, članica Izaslanstva za odnose s BiH. 

"Provedba svih odluka Ustavnog suda BiH, donošenje izbornog zakona, jedna sigurnost da svaki narod i svi građani imaju udio u podjeli vlasti", rekla je Zovko. 

Eurozastupnici su u izvješću izrazili "žaljenje zbog neuspjeha političkih aktera da ustav i izborni okvir usklade s Europskom konvencijom o ljudskim pravima jer nisu proveli presude Europskog suda za ljudska prava (u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku) te zbog toga što presude Ustavnog suda BiH još uvijek nisu provedene, čime se ometa jednakost političkih prava svih građana".