socijalni samit

Europski lideri u Portu pripremaju deklaraciju o socijali, a nezaposleni životopise

07.05.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Europski lideri okupljeni u petak na Socijalnom samitu u Portu razgovaraju o potrebi jačanja socijalne politike u EU-u, smanjivanju siromaštva i nezaposlenosti, a u iščekivanju njihove zajedničke deklaracije tisuće osiromašenih radnika brinu svoje brige

Mohammad, 38-godišnji Alžirac, već četiri mjeseca živi u malom hostelu u Portu od kuda pokušava naći neki posao. Preko mobitela vodi intervju s kompanijom iz Francuske koja otpušta ljude u lokalnom 'call centru' a zapošljava u Portugalu jer su ondje plaće dvostruko niže.

"Potrebno je biti strpljiv, pažljiv s klijentima...", govori Mohammad preko ekrana menadžerici za ljudske potencijale.

Godinu dana je bez posla, od kada se zbog koronakrize zatvorio restoran u Francuskoj u kojem je radio kao konobar i dostavljač. Radio je na crno jer mu francuske vlasti nisu odobrile radnu vizu, baš kao i tisućama ljudi porijeklom sa sjevera Afrike, premda mu u Francuskoj žive otac, djed i pradjed.

"Kada se pak restoran zatvorio, bezuspješno sam tražio novi posao, a onda vidio oglas u kojem francuska kompanija zapošljava radnike u Portugalu i Maroku", rekao je Mohammad za Hinu, postavljajući knjige ispod mobitela kako bi lakše vodio intervju u dnevnom boravku hostela.

Dobije li posao zarađivat će 800 eura dok se u Francuskoj za isti posao plaća 1.400 eura.

"Radio bih za francusku kompaniju, pričao s francuskim klijentima na francuskom jeziku a oni ne bi ni znali da sam u Portugalu", objašnjava Mohammed koji govori francuski, engleski i arapski jezik.

Od prijave na posao do ovog intervjua prošla su četiri mjeseca tijekom kojih je na smještaj u tom najjeftinijem hostelu u Portu dosad izdvojio 1200 eura, što mu predstavlja veliki izdatak.

"Nadam se da je patnji došao kraj i da će me zaposliti", kaže Mohammad dok s ulice odjekuje policijska sirena.

Samo kilometar dalje održava se europski Socijalni samit, gdje se u petak okupilo 24 od ukupno 27 lidera Europske unije.

U dvorani na obali rijeke Douro raspravljaju o planu Europske komisije objavljenom u ožujku. Ideja je da sve zemlje, uključujući i Mohammadovu Francusku, povećaju izdatke na obrazovanje nezaposlenih, da ozbiljnije uključe radnike u pregovore oko radnih uvjeta, da izjednače uvjete  žena i muškaraca i da pozornost posvete zapošljavanju mladih.

Tako bi u idućih 10 godina broj siromašnih pao za 15 milijuna u EU-u gdje živi 447 milijuna stanovnika. Istovremeno bi bilo zaposleno 78 posto stanovnika u dobi od 20 do 64 godine.

"Za oporavak Europe od pandemije koronavirusa pripremili smo paket od 750 milijardi eura u sklopu programa "Nova Generacija EU", a u njemu socijalni aspekt mora imati prioritet", istaknula je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije. "Na ovom samitu ćemo raspraviti kako otvarati kvalitetna radna mjesta, kako potaknuti dodatno obrazovanje i stjecanje vještina. Bitno je da ljudi, napose oni kojima je najteže, budu zaštićeni", dodala je.

Zgradu u kojoj se održava samit čuvaju stotine policajaca a na krovovima se nalaze snajperisti. Porto nikada dosad nije bio domaćin tako velikom skupu, s toliko važnih političara. No portugalska socijalistička vlada htjela je da se događaj održi upravo u tom drugom po veličini gradu i siromašnijem od Lisabona.

"U dobroj smo situaciji da napustimo ovaj sastanak s obvezom da svi uvedemo akcijski plan o socijalnim pravima", rekao je portugalski predsjednik Antonio Costa. Portugal je u siječnju preuzeo šestomjesečno predsjedanje blokom 27 zemalja a usvajanje plana mu je prioritet.

"To je važno jer smo se 2017. dogovorili o 20 principa a sada je potrebno da ti principi zažive u stvarnosti i da ih građani osjete", dodao je Costa.

U subotu bi 27 zemalja moglo pročitati deklaraciju kojom se načelno obvezuju na veću socijalnu zaštitu 447 milijuna stanovnika EU-a.

Mohammad nije upoznat s tim planom niti sastankom.  Zatvoren u hostelu gleda oglase za posao dok se europski lideri pripremaju za večeru tijekom koje će nastaviti razgovore.

"Možda već sutra stigne neka dobra vijest", kaže Mohammad, najdugovječniji stanovnik hostela u starom dijelu Porta.