nacizam, fašizam, komunizam

Europski dan žrtava totalitarnih režima, vlada osudila sve zločine

23.08.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Hrvatska vlada nedvosmisleno osuđuje sve stravične zločine, progone i strahote počinjene u ime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima, priopćeno je u utorak iz Banskih dvora.

"Očuvanjem povijesne istine i jasnim ograđivanjem od svih totalitarnih zločina iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima", priopćila je vlada.

"Posebno nam je stalo do toga da osiguramo adekvatno obrazovanje mladih generacija kako se ta strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila i kako bismo, živim sjećanjem na to mračno vrijeme europske povijesti, u budućnosti bili još ustrajniji u izgradnji tolerantnog i uključivog ozračja te nadišli društvene podjele", navodi se u priopćenju vlade u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Kao zemlja koja je i sama prošla kroz tri rata u 20. stoljeću, a danas je odgovorna članica Europske unije i NATO saveza, Hrvatska će i dalje "angažirano sudjelovati u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, uz privrženost multilateralizmu i načelima međunarodnog prava", dodaje se.

"Poštovanje ljudskih prava jedan je od najvećih ideala čovječanstva, kojeg negira svaki oblik nasilja, dehumanizacije i ratnih razaranja. Bez jasnog i odlučnog zagovaranja tih vrijednosti, ne možemo ostvariti trajni mir i stabilnost u svijetu, koji je i danas ugrožen uslijed ruske vojne agresije i invazije na Ukrajinu."

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položit će na Mirogoju te na Golom otoku i Svetom Grguru vijence i upaliti svijeću u ime vlade u spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, dodaje se u priopćenju.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u ponedjeljak u Splitu polaganjem vijenca Grada i županije na ulazu u tvrđavu Gripe, odakle su na kraju Drugog svjetskog rata komunističke vlasti odvodile i likvidirale političke neistomišljenike.

"Danas je dan kad se cijela Europa a posebno Hrvatska sjeća svih žrtava autokratskih i totalitarnih režima u 20. stoljeću nacizma, fašizma i komunizma," rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Naglasio je kako se hrvatska država temelji na pobjedi nad dva velika zločinačka režima - fašizmom u Drugom svjetskom ratu te pobjedom nad srpskim režimom u Domovinska ratu u kojem su hrvatski branitelji stvorili hrvatsku državu.

Ljudi koji su u totalitarnim režimima pali za slobodu trebaju biti inspiracija kako bismo mi gradili zemlju slobodnih i ponosnih ljudi, istaknuo je. "Danas se i Ukrajina bori protiv totalitarnog režima i nadamo se da će pobijediti agresiju kojoj je izvrgnuta", rekao je Puljak. Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja rekao je da komunistički režim, koji je trajao 45 godina, ostavio traga na hrvatskom narodu.

"Mislili smo da u modernoj Europi više neće biti rata, ali nažalost imamo rat u Ukrajini koju je napao totalitarni režim Vladimira Putina," rekao je Čogelja i dodao kako se i u susjednoj Srbiji može čuti "šuškanje totalitarizmom". "Opet se vraćamo u devedesete godine i na oslobodilački hrvatski Domovinski rat, a naš istočni susjed odbija našu ruku. Moramo o tomu voditi računa," kazao je Čogelja.