svečana komemoracija u uštici

[VIDEO/FOTO] Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida. Mesić: Nadam se da će se Milanović ispričati Romima

02.08.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon završetka svečane komemoracije romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u Uštici, saborski zastupnik Veljko Kajtazi novinarima je izjavio kako je to prvi puta da Romi počinju javno govoriti o stradanjima svojih sunarodnjaka

"Ostvarili smo naš cilj da ovdje dovedemo što veći broj mladih Roma, kako bi ih upoznali s prošlošću", rekao je dodavši kako sada na svečanost dolaze i visoki državni dužnosnici.

Na pitanje očekuje li ispriku predsjednika Zorana Milanovića za posljednje izjave o Romima, Kajtazi je izbjegao konkretno odgovoriti. "Stojim iza svega što sam ranije rekao i u budućnosti ću se uvijek kao saborski zastupnik zauzimati za interese Roma. Nisam upoznat s visokom politikom, ali kada su u pitanju interesi Roma, ja sam tu prvi", rekao je.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako izjave Milanovića nisu bile dolične pa bi bilo dobro da se ispriča. "Takva izjava u ovo vrijeme nema mjesta i nadam se da će se kao častan čovjek ispričati", rekao je Mesić.

Prisjetio se pritom da su zločini nad Romima u vrijeme NDH počinjeni i u njegovu mjestu, Orahovici. Romi su tamo bili vrijedni građani, majstori i radnici, a jednog dana samo su nestali, romska i židovska djeca nisu došla u školu, jer su jednu noć svi odvedeni.

  • +40
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Mislim da romskoj manjini treba pomoći i pružiti im šansu da iskažu sve svoje sposobnosti" zaključio je Mesić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako se gradska vlast zauzima za veća prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu, pa tako i Roma.

"To smo na simboličan način i danas pokazali. Nastavljamo sa svim dobrim projektima i svi građani Zagreba moraju se osjećati kao ravnopravni građani. Osim toga, mi imamo najizdašnije stipendije za učenike i studente iz romske zajednice", rekao je Tomašević, koji je napomenuo da komemoracija nije prigoda za političke izjave.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek