kako zaštititi prava

Europski dan pravosuđa: Građani diljem Hrvatske posjećivali javnobilježničke urede

25.10.2017 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatska javnobilježnička komora (HJK) u srijedu je propćila da su građani diljem Hrvatske, u povodu Europskog dana pravosuđa, posjetili javnobilježničke urede gdje su se informirali o svojim pravima, a veliki interes za zaštitu svojih imovinskih prava, kako ističu, pokazali su umirovljenici.

Komora je izvijestila da su javnobilježnički zborovi u gradovima diljem Hrvatske bili su na raspolaganju građanima, a posebnu pažnju su posvetili ranjivim skupinama - umirovljenicima te štićenicima dječjih domova. Osim korisnih informacija podijeljene su i simbolične donacije nekim humanitarnim udrugama te SOS Dječjem selu u Ladimirevcima.

Budući da su osobe starije dobi u pojedinim slučajevima žrtve imovinskih prijevara održan je niz predavanja po domovima za starije i nemoćne osobe i udrugama umirovljenika.

'Interes je bio velik, a naše sugrađane starije životne dobi zanimalo je, primjerice, koji su pravni učinci oporuke, posljedice davanja i mogućnosti opoziva punomoći, razlike između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, te s njima povezane pravne posljedice uslijed raznih okolnosti', navode u Komori.

Istovremeno je na konferenciji u organizaciji Ministarstva pravosuđa, koju je otvorio premijer Andrej Plenković, predsjednica Komore Lucija Popov iznijela konkretne prijedloge kako javni bilježnici mogu pridonijeti modernizaciji pravosuđa.

Predsjednica Komore Lucija Popov na konferenciji pod nazivom ‘Brže, bolje i modernije pravosuđe’ istaknula je kako pravosuđe te bilježništvo kao njegov sastavni dio moraju na izazove moderne pravne države odgovoriti ubrzanjem procedura i boljom međusobnom komunikacijom svih dionika u sustavu korištenjem IT tehnologija.

U Komori navode i da su 'mlade nade hrvatskog pravosuđa, studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta, pretežito članovi njegove Pravne klinike - koja besplatno savjetuje građane o zaštiti njihovih prava - u velikom broju došli u sjedište Hrvatske javnobilježničke komore u Zagrebu poslušati predavanja predsjednice Hrvatske javnobilježničke akademije Jožice Matko-Ruždjak i tajnika Komore Josipa Govića'.

Javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak studentima je istaknula kako javni bilježnici djeluju u sferi preventivnog pravosuđa te da je njihova glavna uloga - minimalizacija mogućnosti nastanka sporova između stranka u cilju izbjegavanja sudskih procesa koji znaju potrajati godinama.

Tajnik Komore održao je izlaganje o ustroju Hrvatske javnobilježničke komore i informatičkim projektima Komore.

Veliki interes studenata za javnobilježničku službu koja - kako je rekla predsjednica Akademije, kontinuirano zapošljava i educira vježbenike pravne struke - zabilježen je i u preostala tri velika grada, Splitu, Rijeci i naročito Osijeku, gdje su predavanja održali predsjednici Zborova i javni bilježnici Mandica Popović, Mirjana Borić, Stevan Pejnović i Mirjana Popovac.