Handelsblatt

Europska komisija traži otvaranje granica unutar EU

12.05.2020 u 12:08

Bionic
Reading

Europska komisija predlaže postupno ukidanje kontrola na granicama unutar Schengenskog prostora, a njemački političari vrše pritisak da se kontrole ukinu što prije, javlja u utorak dnevnik Handelsblatt.

"S obzirom na to da se zdravstvena situacija postupno poboljšava, trebalo bi promijeniti trenutno stajalište i okrenuti se neograničenom prometu putnika", stoji u prijedlogu Europske komisije u koji je dnevnik Handelsblatt dobio na uvid.

Komisija bi, kako nadalje javlja list, otvaranje granica predložila u srijedu, zajedno s ostalim mjerama kojima bi se pomoglo oporavku turizma. Pritom se ističe nužnost koordiniranog otvaranja granica.

"Koordinirano otvaranje granica je važno kako bi se omogućio gospodarski oporavak zemalja EU", stoji u prijedlogu Europske komisije.

Sud u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj u utorak je prihvatio tužbu građanina koji nije htio prihvatiti mjeru 14-dnevne karantene po povratku iz inozemstva, nakon što je u Švedskoj obišao svoju vikendicu.

Komisija zaključuje kako daljnje zadržavanje blokada granica unutar Schengenskog prostora ne bi samo ugrozilo funkcionalnost zajedničkog tržišta, nego i da negativno utječe na živote milijuna građana EU-a koji profitiraju od slobode kretanja.

Komisija predlaže otvaranje granica isprva u onim regijama u kojima se broj zaraza s obje strane granice nalazi na sličnoj razini. Također je, kako se navodi, neophodna i intenzivna suradnja nacionalnih zdravstvenih institucija u svrhu boljeg praćenja širenja zaraze.

Od turističkih zemalja se traže sigurnosni koncepti za različite oblike putovanja kako bi mogla biti ukinuta ograničenja za određene vrste turizma.

Andreas Schwab, glasnogovornik Europske pučke stranke za pitanja zajedničkog tržišta, pozvao je članice EU-a da što prije donesu plan otvaranja tržišta.

"Nama su potrebne jasne vremenske i regionalne odrednice kako bi Europu ponovno ujedinili ekonomski i politički", rekao je Schwab.

Njemačko gospodarstvo, kao i predstavnici parlamentarnih stranka, posljednjih dana pojačano traže ukidanje kontrole na granicama, posebno prema susjednim zemljama. Pritisak posebice vrše vlasti savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja graniči s Belgijom i Nizozemskom.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je blokade granica produljio do sredine svibnja, a ukidanje je uvjetovao razvojem epidemije u pograničnim područjima.