Diplomat na ispitu

Plenković pokušava smekšati Orbana oko pitanja Ine i ulaska u OECD

28.11.2017 u 07:47

Bionic
Reading

U okviru dvodnevnog boravka u Budimpešti gdje je u ponedjeljak sudjelovao na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvanom Summitu 16+1, hrvatski premijer Andrej Plenković sastat će se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom

Drugi dan posjeta Mađarskoj, Plenković i Orban održat će bilateralni susret gdje je za očekivati da će u središtu razgovora biti dvije teme: Ina i MOL, te pitanje hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje je Mađarska blokirala.

Prije točno mjesec dana švicarski savezni vrhovni sud odbio je poništiti presudu suda u Ženevi za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) koji je krajem prošle godine presudio da dokazi koje je Hrvatska podnijela nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. Time je Hrvatska, rekao je tada premijer Plenković, iscrpila svoje pravne mogućnosti u arbitraži koja je bila pokrenuta 2014. u vrijeme vlade Zorana Milanovića sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju Inom.

 Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

<<Sve o izgubljenoj arbitraži u slučaju Ina-MOL pročitajte ovdje>>

U međuvremenu su se u medijima pojavile vijesti da je za otkup MOL-ovih dionica Ine zaineresiran ruski Rosnjeft.  Čelni čovjek te ruske naftne kompanije Igor Sečin krajem listopada je izjavio za Jutarnji list da Hrvatska zauzima središnje mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja i da za to ima više razloga  - od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može trgovati svojim proizvodima u okruženju.

Premijer Andrej Plenković na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

Premijer Plenković tada je kazao kako je "dobro je da postoji interes za Inu, ne samo Rosnjefta već i brojnih drugih potencijalni strateških partnera".

Službena Budimpešta je upravo stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj kao i tretman predsjednika njegove uprave Zsolta Hernadija navela u rujnu kao razloge blokade hrvatskog članstva u OECD-u.

  • +8
Odnose s Mađarima pokušala je popeglati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Samo nekoliko dana poslije u Mađarsku je otputovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čiji se posjet planiran već ranije poklopio upravo s mađarskom blokadom. Ona je od Orbana dobila objašnjenje kako čitava stvar nije političko nego gospodarsko pitanje jer je OECD ekonomska organizacija, kako se ne radi ni o kakvoj vrsti ucjene već o zaštiti mađarskih poslovnih interesa jer Budimpešta nije zadovoljna odnosima Ine i MOL-a, kao ni ukupnom investicijskom klimom u Hrvatskoj.

Tada je dogovoreno da će se razgovori nastaviti, a predsjednica je rekla da će detalje razgovora prenijeti premijeru Plenkoviću.