eu

Europska komisija poziva Rumunjsku da ne ometa postupak izbora prvog europskog javnog tužitelja

29.03.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Europska komisija pozvala je u petak Rumunjsku da ne ometa postupak izbora europskog javnog tužitelja u kojem je među dvoje kandidata Rumunjka Laura Codruta Covesi, koja je u svojoj zemlji za dobar dio javnosti simbol borbe protiv korupcije

'Pozivamo rumunjsku vladu da poštuje načela iskrene suradnje u postupku izbora europskog javnog tužitelja. Svi kandidati moraju moći neometano sudjelovati u svim postupcima selekcije. Ključno je da se prema svim kandidatima postupa pošteno tijekom cijelog procesa', rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

Laura Codruta Covesi bila je na čelu rumunjskog tužiteljstva za borbu protiv korupcije. Smijenjena je u ljeto prošle godine pod pritiskom vlade pod vodstvom socijaldemokrata.

Predstavnici rumunjske vladajuće koalicije optužuju Covesi za zlouporabu ovlasti zbog čega je osuđeno na desetke dužnosnika na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Protiv nje je u četvrtak podignuta optužnica i zabranjeno joj je putovanje izvan zemlje. Optužnica joj, prema rumunjskim medijima, stavlja na teret 'pasivnu korupciju, zlouporabu ovlasti i lažno svjedočenje'.

S druge strane, njezin rad u Rumunjskoj redovito je hvaljen u europskim institucijama, koje zamjeraju rumunjskoj vladi da reformama pravosuđa koje provodi u posljednje dvije godine, dovodi u pitanje borbu protiv korupcije. Rumunjska je zajedno s Bugarskom pod posebnim nadzorom Europske komisije zbog problema s vladavinom prava.

Covesi je zajedno s Francuzom Jeanom Francoisom Bohnertom kandidatkinja za prvu glavnu tužiteljicu EU-a. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU-a, koji se trebaju dogovoriti o jednom od to dvoje kandidata.

Zabrana putovanja Lauri Codruti Covesi moglo bi je spriječiti da brani svoju kandidaturu ako se za to ukaže potreba u Bruxellesu.

EU je uspostavio Ured europskog javnog tužitelja, novo istražno tijelo koje će se baviti kaznenim djelima počinjenima na štetu proračuna Europske unije, što uključuje i europske fondove.