ČASNA IZVIĐAČKA

Europska komisija će zatražiti 'jasno obećanje' od SAD-a

11.06.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Europska komisija zatražit će 'jasno obećanje' američkih vlasti da će štititi osobne podatke europskih građana, nakon otkrića tajnog američkog špijunskog programa kojim se nadziru telefonske i internetske komunikacije u cijelome svijetu.

'Komisija traži jasno obećanje od Sjedinjenih Država u pogledu poštivanja temeljnog prava svih europskih građana na zaštitu njihovih osobnih podataka', rekao je u utorak u Europskom parlamentu povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg, govoreći u ime Europske komisije.

Europski građani moraju imati jednaka prava kao američki građani, poručio je. 'Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding razgovarat će o tome s američkim vlastima' na sastanku Europske komisije i američke vlade u petak u Dublinu, kazao je. 'Zatražit ćemo pojašnjenja i postaviti pitanje je li pristup osobnim podacima u okviru programa PRISM ograničen na pojedinačne slučajeve koji se temelje na utemeljenim i specifičnim sumnjama ili je riječ o skupnom prijenosu podataka', kazao je.

Program PRISM prošli su tjedan razotkrili Washington Post i Guardian. Programi poput PRISM-a 'ugrožavaju temeljno pravo na zaštitu i povjerljivost podataka europskih građana', rekao je Borg.