europski parlament

Ruža Tomašić prosvjedovala u Strasbourgu: Hrvati ostaju građani drugog reda. Sramota!

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.03.2019 14:40
  • Objavljeno 12.03.2019 u 13:26
Bionic
Reading

'Sramota!', prosvjedovala je zbog nove odgode primjene hrvatskog jezika u radu Europskog parlamenta pred punom dvoranom na plenarnoj sjednici u Strasbourgu hrvatska eurozastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić

'Pred punom vijećnicom prosvjedovala sam zbog nove odgode pune primjene hrvatskog jezika u radu EP-a. Ni u sljedećem sazivu neće biti osigurani uvjeti za cjelovitu prevoditeljsku uslugu na hrvatskom jeziku, jedinom službenom jeziku u RH i jednom od službenih jezika EU-a. Sramota!', napisala je na svojem Twitteru hrvatska eurozastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić.

U priopćenju koje je stiglo i iz ureda ove europarlamentarke navodi se kako je Ruža Tomašić istaknula da se u Europskom parlamentu svakodnevno mogu čuti veliki planovi za Europu.

'Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, Sjedinjene Europske Države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako – ni u trećem sazivu Europskog parlamenta, u čijem će radu sudjelovati zastupnici iz Hrvatske, naš hrvatski jezik neće biti u potpunosti primijenjen u radu ove institucije', rekla je Tomašić, pozivajući se na članak 159. Poslovnika koji znači daljnju odgodu pune primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika, uz objašnjenje da ni na početku sljedećeg saziva Europskog parlamenta neće postojati kapaciteti za osiguravanje cjelovite prevoditeljske usluge.

'Pa koliko stoljeća je točno potrebno da se ti kapaciteti osiguraju?!', zapitala je Tomašić.

'Za razliku od Irske i Malte, Republika Hrvatska ima jedan službeni jezik – hrvatski, pa ovom odlukom Hrvati, uz odobrenje hrvatske Vlade, i dalje ostaju građani drugog reda u Europskoj uniji. Kolegice i kolege, da vidimo sada koliko smo doista ujedinjeni u raznolikosti u ovome Parlamentu!', rekla je na kraju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal