energetska (ne)sigurnost

Europa zabrinuta nakon što je SAD obustavio dozvole za izvoz LNG-a

02.02.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Američka obustava izdavanja dozvola za nove projekte za izvoz ukapljenog plina (LNG) mogla bi ugroziti energetsku sigurnost u Njemačkoj i u Europi, upozorili su uvoznici

Američki predsjednik Joe Biden pauzirao je prije tjedan dana izdavanje dozvola, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog utjecaja na gospodarstvo i okoliš.

Plinske kompanije i lobističke skupine koje su za odluku saznale nešto prije no što je objavljena i neuspješno su je pokušale zaustaviti, prema dokumentima dostavljenim na uvid Reutersu, upozorile su da bi obustava mogla ugroziti globalnu energetsku sigurnost i nastojanja da se smanji emisija ugljičnog dioksida

SAD je danas najveći opskrbljivač Europe, ukapljenim plinom. Više od 60 posto izvezenog američkog LNG-a isporučeno je kupcima u Europi.

“Planirana analiza mogla bi imati negativne posljedice po energetsku sigurnost Njemačke i Europe u budućnosti, primjerice u obliku povećanja cijena zbog nedostatne količine (plina) na tržištu”, rekao je najveći njemački trgovac plinom Uniper.

Zabrinut je i njemački dobavljač SEFE, koji planira kupovati plin iz tvornice Venture Global LNG Calcasieu Pass 2, ali Bijela kuća obustavila je izdavanje njezine dozvole.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da američka odluka "neće na kratki i na srednji rok utjecati" na sigurnost opskrbe plinom u EU.