UHVAĆENI U KRAĐI

Europa prijeti da će Crnoj Gori isključiti struju

06.06.2013 u 20:31

Bionic
Reading

Ministar financija Crne Gore Radoje Žugić rekao je na sjednici vlade Crne Gore u četvrtak da su Odbor za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sustava i Europska mreža operatora zatražili su od Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) i Crne Gore da hitno počne s vraćanjem električne energije koju je Kombinat aluminija (KAP) nelegalno, putem CGES-a, preuzeo iz europske interkonekcije u razdoblju od 22. veljače do 23. svibnja

Europljani traže od državnih organa da KAP ubuduće na legalan način nađe opskrbljivača, a ukoliko to Elektroprivreda i CGES ne ispoštuju, iz Bruxellesa su zaprijetili Crnoj Gori isključenjem s europske mreže, pišu Vijesti.me.

Nelegalno povučena struja iz regije za potrebe rada KAP-a morat će se vratiti prema određenom planu. U CGES-u planiraju da se to obavi na način koji će najmanje opteretiti rad crnogorskog elektroenergetskog sustava.

Iz CGES-a je priopćeno da su tijekom dvodnevnog zasjedanja u Bruxellesu doneseni zaključci koje je ta kompanija dužna provesti u zadanim rokovima. Crna Gora mora neovlašteno preuzeti energiju vratiti u sustav Europske interkonekcije. Oni nemaju pravo kupiti ovu energiju, već je strana koja je napravila debalans u sustavu, KAP, dužna nabaviti i vratiti iste količine. 'U slučaju da crnogorski sustav ne bude imao mogućnost vraćanja do preciziranog roka, sve elektroenergetske transakcije na teritoriju Crne Gore - uvoz, izvoz i tranzit - bit će blokirane, što gotovo sigurno dovodi do privremenog prekida u napajanju električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori', navodi se u CGES-u.