HRVATSKA NAPREDOVALA

Europa nikad više podijeljena oko zaštite LGBTI osoba

14.05.2014 u 11:52

Bionic
Reading

Prethodna godina je za europsku LGBT zajednicu bila godina potpunih suprotnosti. Dok je u jednom dijelu Kontinenta izglasana bračna jednakost, u drugoj su uvedene ustavne definicije heteroseksualnog braka ili antigej zakoni. Hrvatska je na ljestvici uspješnosti zaštite LGBTI osoba zauzela 12. od ukupno 49 mjesta, javlja Crol.hr

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), ILGA-Europe u utorak je objavila godišnji izvještaj o stanju LGBTI prava u Europi i kartu LGBTI prava, Rainbow Europe, koja rangira 49 europskih država prema postotku ostvarene zakonske zaštite ove društvene skupine. U izvještaju se može vidjeti određeni napredak, pogotovo u području vidljivosti LGBTI zajednice.

U onim zemljama u kojima postoji zakonska zaštita LGBTI osoba došlo do vidljive društvene promjene i napretka. No kad se gleda Europu u cijelosti, vidljivo je da je ovaj kontinent daleko od ostvarivanja potpune pravne zaštite ljudskih prava LGBTI osoba. O tome govori i podatak o siromašnih 36 posto ostvarene zaštite na razini Europe, analizira Crol.hr

Prosjek Europske unije je 46 posto, što je i dalje ispodpolovična ostvarena zakonska zaštita. Kad se u obzir uzmu i pojedinačni podaci za svaku od država, vidljiv je ogroman nesrazmjer u odnosu prema LGBTI osobama u svakoj od država. Primjer toga je Ujedinjeno Kraljevstvo s 82 posto zakonske zaštite LGBTI osoba, a druga krajnost je Rusija s tek 6 posto. Hrvatska se ugurala negdje u sredinu s 56 posto. Valja napomenuti i da su 34 od 49 europskih zemalja (uključujući 14 članica EU-a) ispod 50 posto ostvarene zaštite.

Od posljednjeg izvještaja, iz svibnja 2013, najveći je napredak vidljiv kod Malte (porast za 22 posto) i Crne Gore (porast za 20 posto).

'Vrlo je ohrabrujuće kad shvatite da je napredak moguć u samo godinu dana, što vidimo na primjerima Crne Gore i Malte. To nam samo pokazuje da je napredak moguć tamo gdje ima političke volje', rekao je jedan od predsjednika ILGA-Europe, Paulo Côrte-Real.

Više o toj temi, kao i kartu LGBTI prava, Rainbow Europe, možete naći ovdje