AUSTRIJA I LATVIJA ODBILE

Europa ne želi udomiti Lužkova

21.01.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Svrgnuti moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov zasad bezuspješno pokušava dobiti trajnu boravišnu dozvolu u zemljama Europske unije

Mada zasad još nema naznaka da kreće kazni progon političara koji je desetljećima bio jedna od personifikacija korumpiranog ruskog državnog vrha, Lužkov se silno trudi osigurati odstupnicu. Traži boravišnu dozvolu unutar Schengenske zone, što bi mu omogućilo da slobodno putuje kroz 25 europskih zemalja.

Prvo je pokucao na vrata Latvije, no ne samo da mu nisu otvorili, nego ga je službena Riga stavila na crnu listu nepoželjnih. Rečeni status zaslužio je zbog višestrukog kritiziranja latvijskih vlasti po pitanju ruske manjine u toj postsovjetskoj državi. Kao Šef ruske metropole i jedan od najutjecajnijih likova u zemlji, nije se ustezao od bavljenja vanjskom politikom, pa se na postsovjetskoj sceni odavno etablirao kao velikoruski šovinist (primjerice, u Ukrajini je podržavao odcjepljenje Krima).

Nakon latvijskog 'njet, spasibo', Lužkov je pokušao u Austriji, gdje već godinama ljetuje i zimuje. Njegova superbogata žena Jelena Baturina posjeduje luksuzni hotel u Koruškoj i planinsku kuću u Kitzbuhelu, a navodno je u Beču stvorila bazu za međunarodne poslove svoje građevinske kompanije Inteko.

'Diskretne austrijske vlasti' očito se nisu bunile dok su Lužkov i Baturina godinama investirali u njihovim planinama oplođujući sumnjivo stečeni novac. No sada kada uvaženom gostu i investitoru treba pomoć, austrijski mediji pišu da Lužkov neće dobiti boravišnu dozvolu, jer austrijske vlasti 'ne žele ugroziti odnose s Rusijom'. Protiv Lužkova se, ponovimo, još ne vodi kazneni proces, premda je zbačeni moćnik izjavljivao kako se pribojava progona. Pritom tvrdi kako ovo nisu njegovi pokušaji bjega. 'Ne mislim napuštati domovinu ako ona ne napusti mene', jedna je od njegovih izjava proteklih dana.

Sljedeći pragovi koje Lužkov planira obiti navodno su britanski i bugarski - piše The Moscow Times - no te zemlje ne ulaze u Schengenski sustav.