GAUCKOVA UTJEHA

'Europa ne treba strahovati od Njemačke'

22.02.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Joachim Gauck izjavio je u petak da Europa ne treba strahovati od dominantne njemačke uloge na kontinentu i poručio je kako bi čvršća integracija dovela do daljnje europeizacije Njemačke, a ne germanizacije Europe

U govoru koji je doživljen kao predstavljanje njegove vizije Europe, Gauck, bivši luteranski pastor i aktivist za ljudska prava s negdašnjeg njemačkog komunističkog istoka, pozvao je Europljane da gledaju dalje od postojeće krize u eurozoni i pratećih političkih previranja i prihvate Europu kao uniju zajedničkih vrijednosti.

'Zabrinjava me što uloga Njemačke u Europi izaziva nepovjerenje i sumnjičavost u nekim zemljama. Šokiran sam kako se takva percepcija brzo širi, kao da današnja Njemačka njeguje nekadašnju tradiciju njemačke politike koja se zasnivala na sili', kazao je Gauck.

'Uvjeravam sve stanovnike susjednih zemalja, ne vidim nikoga među njemačkom političkom klasom koji bi želio forsirati njemački diktat... Iz svoga dubokog uvjerenja mogu reći: više Europe ne znači njemačku Europu. To puno više znači europsku Njemačku', kazao je Gauck.